Σπάνε το μονοπώλιο του δολαρίου

Ενώ οι Αμερικανοί έχουν εξαπολύσει προειδοποιητική επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, οι 5 των BRICS φτιάχνουν δικό τους ΔΝΤ και νέο νόμισμα
Την ώρα που μια μεγάλη γεωοικονομική επίθεση των ΗΠΑ κατά της γερμανικής ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη και το Βερολίνο απαντά με την απέλαση ενός Αμερικανού αξιωματούχου-κατασκόπου, oι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ανακοινώνουν την ίδρυση ενός νέου Διεθνούς Αποθεματικού Ταμείου και μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αφού προηγουμένως εκτίμησαν ότι δεν έχουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί στο ΔΝΤ και την World Bank. Το εγχείρημα είναι ιστορικής βαρύτητας γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των δολαριακών όρων εμπορίου, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι ένα κοινό νόμισμα (έστω και λογιστικό) που θα αλλάξει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ευρώ έγινε διεθνές αποθεματικό νόμισμα θα περιορίσει δραστικά τις υπεραξίες που εισπράττουν οι ΗΠΑ από την παγκόσμια χρήση του δολαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη χρηματοδότηση του αμερικανικού imperium.

Η Αργεντινή οδηγείται σε νέα χρεοκοπία
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ και το Ιράν όταν τιμολόγησαν το πετρέλαιό τους σε ευρώ, δέχθηκαν την οργή των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών BRICS συναντώνται στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας (15-16/7) για να ανακοινώσουν την ίδρυση Αποθεματικού Ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων (10 δισ. μετρητά, 40 δισ. εγγυήσεις που θα προστεθούν σύντομα άλλα 50 δισ. δολ). Επίσης, θα προχωρήσουν στην ίδρυση μιας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα. Το όλο εγχείρημα έρχεται κατά διαβολική σύμπτωση την στιγμή που η Αργεντινή οδηγείται σε νέα χρεοκοπία. Ως γνωστόν, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης η χώρα πρέπει μέχρι 30 Ιουλίου να εξοφλήσει το χρέος της προς τα hedge funds, παράλληλα με την εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου χρέους της. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έκριναν πως είναι κατάλληλη περίοδος για οικονομικό πόλεμο σε δύο μέτωπα. Στην Αργεντινή και στην Ευρώπη.

Τα πρόστιμα σε ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξουθενωτικά
Όπως μετάδωσαν προχθές ειδησεογραφικά πρακτορεία, αμερικάνικο δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 9 δισ. δολαρίων (!) στη γαλλική BNP Paribas για συναλλαγές στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα, ενώ οι αμερικανικές αρχές ερευνούν συναλλαγές με το Ιράν των γερμανικών τραπεζών Commerzbank και Deutsche Bank που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πρόστιμα 600-800 εκατ. δολαρίων. Στέλεχος της Bundesbank είπε ότι τα πρόστιμα που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξουθενωτικά. Είναι προφανές ότι το εξαιρετικά βαρύ πρόστιμο προς τη γαλλική τράπεζα, σε πολιτικό επίπεδο αποβλέπει στην απόσπαση των Παρισίων από το άρμα του Βερολίνου και την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής που αυτό επιβάλει στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο αντέδρασε με την απέλαση αξιωματούχου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Τις επόμενες μέρες, η απέλαση θα απασχολήσει τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, που θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι, στο περιθώριο των επαφών της 6εθνούς ομάδας που συζητά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Στάινμαγιερ επιδιώκει την ανασύσταση των σχέσεων της Γερμανίας με τις ΗΠΑ στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν παντελώς ακατάλληλη την περίοδο για τέτοιες απαιτήσεις, καθώς η Ουάσιγκτον έχει τα νεύρα της.

Μάκης Ανδρονόπουλος

 

Related Posts