Πρωταγωνίστρια στη Ρωσία η Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά επέστρεψε η αντιπροσωπεία του νησιού μας, που είχε επισκεφθεί την πόλη Σεργκίεβ Ποσάντ της Ρωσίας προκειμένου να τιμήσει τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 700 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Σέργιου Ραντονέζ.
Η ελληνική αποστολή ήταν η μοναδική που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας και φιλίας που έχει υπογράψει με τη ρωσική πόλη, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τη σημασία της συγκεκριμένης επίσκεψης τότε αρκεί να αναφέρουμε ότι το “παρών” στη μεγάλη γιορτή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν. Εντυπωσιακές, μάλιστα, είναι οι φωτογραφίες, που παραθέτουμε παρακάτω από την ακολουθία της εικόνας του Αγίου Σέργιου, όπου μετείχαν συνολικά 50.000 πιστοί, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου. Θυμίζουμε ότι το νησί μας εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, ο Πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Εταιρείας Ελληνορωσικής Φιλίας, Δημήτρης Ζαφειράτος και από την Ιερά Μητρόπολη, ο Αρχιμανδρίτης, Φώτιος Γαβριελάτος και ο πρωτοπρεσβύτερος, Γεώργιος Καλαρύτης.

«Βάζουμε θεμέλια για τον θρησκευτικό τουρισμό»
Η “Κ” μίλησε για την επίσκεψη στη Ρωσία με τον κ. Κεκάτο, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για την τουριστική προβολή του νησιού μας μέσα από τις επαφές που έγιναν, παράλληλα, με εκπροσώπους άλλων χωρών. «Συνεχίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τη φίλη Ρωσία και συγκεκριμένα με την πόλη Σεργκίεβ Ποσάντ. Με τη συγκεκριμένη πόλη έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας και βάζουμε τα θεμέλια του θρησκευτικού τουρισμού. Αυτή η γιορτή ήταν πάρα πολύ σημαντική, φανταστείτε πόσο που παρευρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στις εκδηλώσεις. Υπήρχαν εκπρόσωποι από διάφορες χώρες. Είχαμε συνεργασία με τη Γαλλία, όπου μάλιστα είχαμε πρόσκληση από μια πόλη έξω από το Παρίσι που τους αρέσει πάρα πολύ η Κεφαλονιά. Μας έχουν καλέσει και θα αναπτύξουμε συνεργασία σε πολλά επίπεδα με την περιοχή αυτή, όπως και με τη Λευκορωσία και την Ιταλία. Εγιναν επαφές με ταξιδιωτικούς εκπροσώπους από την περιοχή που τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να επισκεφθούν την Κεφαλονιά. Γενικότερα, το νησί μας είναι πολύ γνωστό και στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού και της θρησκευτικής εναλλακτικής περιήγησης. Υπήρχαν γραφεία και από την Αθήνα που οργανώνουν αυτά τα ταξίδια και βεβαίως κάνουμε όλες αυτές τις επαφές για τις οποίες δουλεύουμε χρόνια τώρα. Είναι μια συλλογική δουλειά και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο μας, Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος με περιβάλλει με την τιμή της συνεργασίας και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, που τον εκπροσωπώ σ’ αυτές τις πολύ υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Σας θυμίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κρατήσει επιφύλαξη για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, οπότε ήταν ένα τόλμημα του Αλέξανδρου Παρίση να εκπροσωπήσω τη Δημοτική Αρχή σε κάτι που είναι ωφέλιμο για το νησί μας και μόνο θετικά προκύπτουν. Η εικόνα που συναντήσαμε εκεί ιερή. Υπήρχαν παντού άνθρωποι της εκκλησίας, ανθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι, υπήρχε αυτή η ευλογία της θρησκείας που σε υπότασσε κατά κάποιο τρόπο. Μια εκδήλωση πολύ ζεστή, πολύ εγκάρδια. Από τη χώρα μας ήταν μόνο η Κεφαλονιά και κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνίστησε το νησί μας σ’ αυτή την παρουσία και όταν πρωταγωνιστεί το νησί, πρωταγωνιστεί και η Περιφέρεια και τα γειτονικά νησιά και η χώρα μας. Οπως γνωρίζετε υπήρχε σύνδεση με τη Μόσχα μέσω απευθείας πτήσεων που έρχονται στην Κεφαλονιά. Αυτό θα το δυναμώσουμε φυσικά».

«Μας απότισαν τιμές και είχαμε φιλοξενία VIP!»
Στα κοινά σημεία της πίστης των Ελλήνων με τους Ρώσους και την ανάγκη ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην Κεφαλονιά αναφέρθηκε, από τη μεριά του, ο πατήρ Φώτιος, ο οποίος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος άλλης χώρας που παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση. «Υπήρξε μια πολύ υψηλή αντιπροσωπεία από το νησί μας. Παρευρεθήκαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και δώσαμε μια ιδιαίτερη αίγλη και δυναμική στα 700 χρόνια της λαύρας του Αγίου Σέργιου. Μιλήσαμε για τον θρησκευτικό τουρισμό και τη δυναμική που θα πρέπει να έχει ενώ αποτίσαμε και φόρο τιμής στο άγαλμα των Κεφαλλονιτών αδελφών Λυκούδη, που δημιούργησαν τη Ρωσική Ακαδημία Σπουδών. Επισκεφτήκαμε τη Λαύρα του Αγίου, δεχθήκαμε την πραγματική και ουσιαστική φιλοξενία των ρωσόφωνων Ορθόδοξων, μας ξενάγησαν και μας απότισαν τιμές και θα έλεγα ότι είχαμε φιλοξενία VIP! Στο επίσημο γεύμα που μας παρέθεσαν οι αρχές της πόλης, τονίσαμε την ανάγκη της ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού και καταδείξαμε σε όλες τις πλευρές ότι πλέον ο εναλλακτικός τουρισμός πρεπει να υπάρχει και ότι η Κεφαλονιά είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ανά πάσα στιγμή τους αδερφούς Ορθόδοξους Ρώσους. Είδαμε πως πιστεύουν, άρα δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα αφού πέρα από τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση, διαθέτουμε και το ταμπεραμέντο του Κεφαλλονίτη». Συγκινημένος για τη φιλοξενία των Ρώσων δήλωσε και ο π. Γεώργιος, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα σε όλους να επισκεφθούν την Κεφαλονιά για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts