Υποτονική η κίνηση και στις εκπτώσεις

«Σωσίβιο» για την τοπική αγορά αποτελούν οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα – Για υποτονική κίνηση κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες

Σημαντικά μειωμένες θα δουν τις τιμές η καταναλωτές στο Αργοστόλι τώρα που ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις. Παρότι είναι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε οι καταναλωτές δείχνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού οι καταστηματάρχες έχουν ρίξει αισθητά τις τιμές.
Το νησί μας γενικότερα και η αγορά του ειδικότερα βάλλονται περισσότερο τώρα από ποτέ από την οικονομική κρίση, αφού πλέον και οι επισκέπτες του αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Στα περισσότερα καταστήματα οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 20-30%, ενώ σε ορισμένα καταστήματα οι εκπτώσεις αγγίζουν μέχρι και το 50%.Άλλωστε, οι περισσότεροι έμποροι εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες για αναθέρμανση της αγοράς στις θερινές εκπτώσεις, οι οποίοι ειδικά στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει «σωσίβιο» στην αγορά, καθώς η μείωση της αγοραστικής κίνησης το τελευταίο διάστημα έχει επιφέρει τον εμπορικό κλάδο σε απόγνωση. Αυτό μας είπαν άλλωστε και οι περισσότεροι καταστηματάρχες του Λιθόστρωτου, καθώς βλέπουν μια σημαντική ανταπόκριση από τους καταναλωτές τώρα που ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις, αφήνοντας πίσω το δύσκολο τρίμηνο της άνοιξης, όπου τα καταστήματα ήταν σχεδόν άδεια σε καθημερινή βάση. Εμείς κάναμε μια βόλτα στο λιθόστρωτο που είχε αρκετό κόσμο και από ότι είδαμε, αλλά και μας είπαν οι περισσότεροι καταναλωτές πλησιάζουν με διάθεση να ψωνίσουν με την ευκαιρία των εκπτώσεων, αλλά όσο πιο δύσκολοι είναι οι καιροί που διανύουμε τόσο περισσότερο σκέφτονται οι καταναλωτές να αγοράσουν κάτι.

«Κυρίως οι ντόπιοι ψωνίζουν»
Μιλήσαμε με αρκετούς από τους καταστηματάρχες στο Λιθόστρωτο στο Αργοστόλι, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Ο πρώτος εξ αυτών μας είπε: «Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα φέτος και προσπαθούμε να μειώσουμε τις τιμές όσο μπορούμε, αφού οι ντόπιοι είναι αυτοί που ανταποκρίνονται και έρχονται να ψωνίσουν τώρα με τις εκπτώσεις και όχι τόσο οι τουρίστες». Πηγαίνοντας λίγο παρακάτω μας είπαν:«Έχουμε μειώσει τις τιμές έως και 40% και ευτυχώς ο κόσμος έχει ξεκινήσει να ψωνίζει τώρα που διανύουμε την περίοδο θερινών εκπτώσεων». Οι έμποροι δήλωσαν ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα των ντόπιων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την περίοδο αύτη των εκπτώσεων. Οι καταναλωτές από την πλευρά τους βλέπουν τις εκπτώσεις του καλοκαιριού σαν μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Μιλήσαμε με την γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου «Η Κράνη», Μαρία Σκλαβουνάκη και μας δήλωσε: «Εδώ στο μέρος μας είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί δουλεύουμε σεζόν. Κυρίως οι ντόπιοι είναι αυτοί που έρχονται και ψωνίζουν, αλλά είναι ακόμα νωρίς γιατί είναι η πρώτη βδομάδα των εκπτώσεων και περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές για να ψωνίσουν τουρίστες. Από την άλλη είναι διακοπές και δεν τους συγκινούν ιδιαίτερα οι εκπτώσεις αν θα πάρουν κάτι είναι επειδή το είδαν εκείνη την στιγμή και τους άρεσε». Ευτυχώς που με την αφορμή των εκπτώσεων παίρνουν ανάσα τα μαγαζιά και σημειώνεται αγοραστική κίνηση για να τονωθεί λίγο παραπάνω η τοπική οικονομία, μια και η ανταπόκριση από τους τουρίστες δεν είναι μεγάλη στα εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Ρεπορτάζ Σοφία Στεφάτου

Related Posts