Αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια

Ορκίστηκε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος ως ο πρώτος Κεφαλλονίτης Περιφερειάρχης – «Ελάτε μαζί μας για τη νέα, δημοκρατική, βιώσιμη οντότητα της Περιφέρειας»

Ο πρώτος Κεφαλλονίτης Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είναι με κάθε επισημότητα ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα ορκίστηκε το Σάββατο η νέα Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα αναλάβει και τυπικά τα ηνία από την 1η Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενη την αντίστοιχη του Σπύρου Σπύρου. Μια αλλαγή που, δικαιολογημένα, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το νησί μας, αφού η παρουσία ενός συμπατριώτη μας στο «τιμόνι» της ΠΙΝ θα βάλει τέλος στις δικαιολογίες που ήθελαν την Κέρκυρα να είναι αποκλειστικά ευνοημένη έναντι των άλλων Ιόνιων Νησιών και ειδικότερα της Κεφαλονιάς στην απορρόφηση κονδυλίων και στη διεκπεραίωση έργων. Ταυτόχρονα, η παρουσία του Θεόδωρου Γαλιατσάτου έχει και έντονες πολιτικές προεκτάσεις, αφού αντιπροσωπεύει ουσιαστικά αυτό που… περιμένουμε να έρθει. Δηλαδή τη διακυβέρνηση της χώρας μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μην ξεχνάμε ακόμη πως όλα τα βλέμματα της Ελλάδας, καλά ή άσχημα, θα είναι πάνω στις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων, με την παρούσα κυβέρνηση να περιμένει το… λάθος από Δούρου ή Γαλιατσάτο για να χτυπήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιστορικές»
Στο σημείο αυτό, άλλωστε, είχε σταθεί ο νέος Περιφερειάρχης κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ταυτίζοντας την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας με την ανατροπή στα Ιόνια Νησιά. Ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος περιβάλλονταν από τους τέσσερις νέους Αντιπεριφερειάρχες, τον Παναγή Δρακουλόγκωνα από την Κεφαλονιά, τον Λευτέρη Νιοτόπουλο από τη Ζάκυνθο, τον Θοδωρή Χαλικιά από τη Λευκάδα και τη Νικολέτα Πανδή από την Κέρκυρα, έκανε λόγο στην κεντρική ομιλία του για ιστορικές στιγμές που ζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. «Οι στιγμές που βιώνουμε σήμερα είναι ιστορικές. Γιατί δώσαμε πριν λίγο τον όρκο στον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας που, σαν ζωντανός πνευματικός οργανισμός, συνεχίζει ένα έργο που άρχισε πριν από 190 χρόνια με την ίδρυση της, και συμβολίζει την διαχρονική πνευματική και πολιτιστική ενότητα των νησιών της περιφέρειας μας. Γιατί δώσαμε τον όρκο για πίστη στην πατρίδα, στην επέτειο των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864, και ο ίσκιος του νέου Ριζοσπαστισμού πλανιέται και πάλι στους ουρανούς του Ιονίου. Γιατί ο όρκος που δώσαμε μπορεί να είναι μια τυπική φράση, αλλά την ίδια στιγμή υποσχεθήκαμε σιωπηρά να εργαστούμε με τιμιότητα, αξιοκρατία, συλλογικότητα, διαφάνεια, δημοκρατία, και προ παντός αλληλεγγύη. Και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια διάθεση θα εργαστούν και θα προσφέρουν όλοι οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι της νέας περιόδου».

«Αποφασίζουμε και… γνωρίζουμε»
Ο νέος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που καλείται να προσφέρει έργο η νέα Περιφερειακή Αρχή λόγω της έλλειψης πόρων. Ωστόσο, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και θα σταθεί αρωγός σε όλους τους πολίτες του Ιονίου. «Οι συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας από την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας του κεφαλαίου, πλήττουν ασφαλώς και την περιοχή μας και δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Για αυτό: Αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο της προσοχής, στην απόλυτη προτεραιότητα τον μη προνομιούχο πολίτη του Ιονίου, να «βάλουμε πλάτη», με αλληλεγγύη, για να μην καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός της εργασίας και του πολιτισμού. Αποφασίζουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της νησιωτικότητας και, με σχέδιο και επιμονή, να επιβάλλουμε την κρατική υποχρέωση για την αντιμετώπιση τους. Αποφασίζουμε να χαράξουμε το νέο φωτεινό μονοπάτι της Περιφέρειας του Ιονίου με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γνωρίζουμε ότι η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε μακρύ χέρι μιας ανάλγητης εξουσίας. Γνωρίζουμε ότι για να προκόψουν οι νέες ιδέες στο Ιόνιο χρειάζονται και γενικότερες ανατροπές. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Αλλά αισιοδοξούμε. Η δυνατή σχέση που δημιουργήσαμε με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες του Ιονίου, από τα Διαπόντια μέχρι τα Στροφάδια, είναι ο καταλύτης για τα μελλούμενα. Σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, στην βάση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της συμμετοχής. Αυτή είναι η πρόσκληση μας». Και κατέληξε: «Ελάτε μαζί μας για την νέα, δημοκρατική, βιώσιμη οντότητα της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα και στους συμπολίτες και συμπολίτισσες και στους συναδέλφους της νέας σύνθεσης του περιφερειακού συμβουλίου. Εύχομαι σε όλες και σε όλους τους νεοεκλεγμένους ωφέλιμη και δημιουργική θητεία».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts