Το νέο «σπίτι» του Γηροκομείου Ληξουρίου

Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου πριν από περίπου επτά μήνες στην Κεφαλονιά ανάγκασε τότε τους τρόφιμους του Γηροκομείου Ληξουρίου να… ξεσπιτωθούν.
Το ιστορικό κτίριο του Ιδρύματος, που μετράει έναν αιώνα ζωής, υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές και οι συνολικά 36 τρόφιμοι χρειάστηκε αρχικά να μεταφερθούν στη διπλανή εκκλησία μέχρι να βρεθεί μια προσωρινή στέγη. Αυτή, έμελλε να είναι το Kλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΝΕΟΛ. Ενας χώρος άθλησης για νέους μετατράπηκε σε ένα βράδυ σε έναν χώρο φιλοξενίας για ανθρώπους τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στους μόλις δύο θαλάμους που ήταν διαθέσιμοι. Εκεί, οι τρόφιμοι πέρασαν επτά μήνες της ζωής τους. Επτά μήνες δύσκολους για όλους. Τόσο για τους οικείους τους που έβλεπαν την ταλαιπωρία στα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων όσο φυσικά και για τους εργαζόμενους του Γηροκομείου, οι οποίοι ελάχιστοι αριθμητικά και απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, υπερέβαλλαν εαυτούς για να μην λείψει από τους ηλικιωμένους, η ζεστασιά, η θαλπωρή και η φροντίδα που είχαν ανάγκη. Και μετά από αυτή τη σύντομη καταγραφή του χρονικού των γεγονότων, φτάσαμε στο σήμερα, επτά μήνες μετά, για να αποκτήσει επιτέλους το Γηροκομείου Ληξουρίου μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη στέγη. Εστω κι αν πρόκειται για προκατασκευασμένες αίθουσες. Ανήμερα της εορτής της Παναγίας, λοιπόν, οι 32 τρόφιμοι του Ιδρύματος μεταφέρθηκαν από νωρίς το πρωί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε στο κτήμα Τυπάλδου. Εκεί, τοποθετήθηκαν 19 οικίσκοι, που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 48 τρόφιμους.

Το στοίχημα που έβαλε και… κέρδισε ο Βασίλης Ρουχωτάς
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ληξουρίου, Βασίλης Ρουχωτάς είχε βάλει προσωπικό στοίχημα να μετακομίσουν οι τρόφιμοι στο νέο τους σπίτι πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και τα κατάφερε έπειτα από έναν μήνα σκληρής προσπάθειας. Ο ίδιος ήταν, μάλιστα – μαζί με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Σοφία Ζαφειράτου – που οδήγησε το ασθενοφόρο που δόθηκε από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο έτσι ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι τρόφιμοι στον καινούριο τους χώρο. Στις δηλώσεις που μας έκανε ήταν φανερή η ανακούφιση στο πρόσωπο του για την ολοκλήρωση της μετακόμισης. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, με τα συνεργεία να δουλεύουν ανελλιπώς για να ολοκληρώσουν την εγκαταστάση του απαραίτητου ηλεκτρολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. “Ανήμερα της Παναγίας οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μας, που πραγματικά πέρασαν καλές αλλά και δύσκολες στιγμές, άφησαν το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Παλλικής – και το λέω μετά γνώσεως το “Δήμου Παλλικής” γιατί ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού στην έκταση και το μέγεθος του. Μέσα στο Κλειστό Γυμναστήριο ζήσαμε επτά μήνες με δυσκολίες, στεναχώριες αλλά και καλές στιγμές. Το προσωπικό κατέβαλλε όλες τις προσπάθειες που μπορούσε έτσι ώστε οι άνθρωποι να περάσουν με τον καλύτερο τρόπο. Νοσοκόμοι, γιατροί και η διοικούσα επιτροπή από κοντά. Βάλαμε στόχο πριν της Παναγίας, οι άνθρωποι να φύγουν από το Κλειστό και να έρθουν στο συγκρότημα των προκατασκευασμένων οικίσκων που εγκαταστήσαμε στο οικόπεδο του Ιδρύματος στο Κτήμα Τυπάλδου. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος GDI Foundation από την Ελβετία και με τις εισπράξεις που πήραμε από τη συναυλία του Βήμα FM στο Badminton (100.000 ευρώ) έγινε κατορθωτό μέσα σε ένα μήνα να κάνουμε όλα τα έργα υποδομής και να εγκαταστήσουμε τους οικίσκους που είναι πραγματικά εξαιρετικοί λαμβάνοντας υπόψιν και των αναγκών που καλούνται να καλύψουν”.

Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους τρόφιμους
Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ δεν συγκρίνονται φυσικά σε καμία περίπτωση με τους θαλάμους του κλειστου γυμναστηρίου. Κάθε δωμάτιο, μονόκλινο ή δίκλινο, διαθέτει όλα τα απαραίτητα ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος χώρος που θα λειτουργήσει ως τραπεζαρία και αίθουσα εκδηλώσεων. “Είναι εξαιρετικής ποιότητας, κλιματίζονται όλοι, ανά δύο δωμάτια οι τρόφιμοι έχουν τη δική τους τουαλέτα, δηλαδή υπάρχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Ηδη εγκαταστάθηκε και η κουζίνα μας. Οι τρόφιμοι πήραν το πρώτο τους γεύμα παραμονή της Παναγίας και με τη χάρη της καταφέραμε πριν από την εορτή της να βρεθούμε εδώ. Αύριο πιστεύω ότι θα γιορτάσουμε όλοι τακτοποιημένοι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας και ανακούφιση για τους γερόντους μας, τους γονείς μας, που τους εγκαταστήσαμε πλέον σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα συνεργεία που δουλεύουν ακόμη και σήμερα, τη ΔΕΥΑ του Δήμου Κεφαλονιάς που εγκατέστησαν την αποχεύτηση και την ύδρευση χωρίς να καθυστερήσουν, τη ΔΕΗ και τη διεύθυντρια της, Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου. Ολοι πραγματικά στήριξαν αυτή την προσπάθεια και η Παναγία έβαλε το χέρι της για να κάνουμε τη γιορτή εδώ και όχι στο Κλειστό”. Αυτή η αλλαγή περιβάλλοντος ήταν αρκετή για να επαναφέρει τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων. Τόσο στους τρόφιμους που έδειχναν να την προσμονούν σαν να πηγαιναν εκδρομή όσο και στους εργαζόμενους που μπορούν πλέον να προσφέρουν τις πολύτιμές υπηρεσίες τους σε καλύτερες συνθήκες. Την ίδια ώρα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ρουχωτάς, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Ληξουρίου, αξιοποιώντας τη σημαντική δωρεά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που προσέφερε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μάλιστα, οι υπάρχουσες προκάτ αίθουσες θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του. “Εχει ήδη αρχίσει η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης με ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή και εντός 90 ημερών θα παραδοθεί η μελέτη, εν συνεχεία θα γίνει δημοπράτηση και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχουμε εγκαταστήσει εργολάβο έτσι ώστε σε 15 μήνες από τότε να ξαναφτιάξουμε άρτιο και ασφαλές το κανονικό κτίριο του Γηροκομείου”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κι επίσημα τα εγκαίνια του υπάρχοντος χώρου που θα στεγάσει τους τρόφιμους.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts