Τον Τσίπρα επισκέφτηκε ο Θόδωρος

Συνάντηση με τους Δημάρχους και τους δύο Περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υπεύθυνο από την Π.Γ. για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη.
Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στους νέους αιρετούς «μία πραγματικά καλή θητεία, πρώτα και κύρια για το λαό μας, που δοκιμάζεται σκληρά επί τέσσερα και πλέον χρόνια από τα μνημόνια. Και που προσβλέπει στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της Αριστεράς να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους. Αλλά και μια καλή θητεία για την ίδια την Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, αλλά και αδιέξοδα», ενώ τόνισε πως στην πρώτη αυτή περίοδο είναι σημαντικό οι δυνάμεις της Αριστεράς να πορευτούν αταλάντευτα στη ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη κατεύθυνσή τους. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των Δήμων και των Περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

«Οραματιζόμαστε μια νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Από την πλευρά τους, στις τοποθετήσεις τους, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Ήταν μια συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την αυτοδιοίκηση. Δημιουργείται μια νέα κατάσταση στον αυτοδιοικητικό χώρο με την εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων από το χώρο της Αριστεράς. Έχουμε επιφορτιστεί με το καθήκον αφενός να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και τα ζητήματά της και αφετέρου να υλοποιήσουμε στην πράξη την εικόνα που εμείς οραματιζόμαστε για την αυτοδιοίκηση», δήλωσε. Ο κ. Γαλιατσάτος μάλιστα ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα μαζί με την Ρένα Δούρου θα συντάξουν και θα υποβάλλουν προς έγκριση κείμενο που θα τονίζει, ενόψει της νέας διοίκησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, την αναγκαιότητα αλλαγής του ρόλου του οργάνου, το οποίο πολλές φορές, όπως τόνισε, εφάρμοζε την κυβερνητική πολιτική στην χειρότερη μορφή της. Στη συνάντηση επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει άρδην την ισχύουσα κατάσταση στον χώρο της αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

syriza 2

 

Related Posts