Διάσκεψη Διπλωματών για τους Τζιχαντιστές

Στο Παρίσι συνέρχεται σήμερα η κορυφή του διπλωματικού κόσμου για τη διάσκεψη για την καταπολέμηση του τζιχαντιστικού IS στο Ιράκ και τη Συρία, την οποία διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση.
Στο Παρίσι θα βρεθούν οι ΥΠΕΞ από ΗΠΑ και Ρωσία, στόχος της διάσκεψης ο συντονισμός της «βοήθειας, της υποστήριξης και των δράσεων για την ενότητα του Ιράκ και εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως ανέφερε ο Ολάντ. Παράλληλα, η γαλλική πολεμική αεροπορία ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ. Είναι το πρώτο βήμα για συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του IS. Ανάμεσα στους συνολικά τριάντα προσκεκλημένους της γαλλικής κυβέρνησης είναι οι ΥΠΕΞ των υπόλοιπων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) και η ιρακινή κυβέρνηση. Το Ιράν, το οποίο είναι ο στενότερος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή, ανέφερε ότι δεν θα συμμετέχει σε μία «διάσκεψη θέατρο».

«Παγκόσμια απάντηση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι «η απειλή είναι παγκόσμια και άρα η απάντηση πρέπει να είναι παγκόσμια». «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του με τον ιρακινό πρόεδρο Μασούμ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για ευρωπαίους υπηκόους που στρατολογούνται από το IS για τον «ιερό πόλεμο» σε Συρία και Ιράκ και θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως είχε αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βαγδάτη, στόχος της Διάσκεψης είναι ο συντονισμός των δράσεων για ανάσχεση των πόρων προς το τζιχαντιστικό «Ισλαμικό Κράτος» -τόσο τα κεφάλαια όσο και οι μαχητές. Εντωμεταξύ, γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η «συμμαχία προθύμων» στην οποία έχουν καλέσει οι ΗΠΑ, η οποία προβλέπει αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων του IS ακόμη και στη συριακή επικράτεια.

Αναγνωριστικές πτήσεις γαλλικών μαχητικών στο Ιράκ
Μέχρι στιγμής, αριθμός αραβικών χωρών έχει δώσει το «παρών» στο κάλεσμα των ΗΠΑ, αλλά μένει να καθοριστεί ο βαθμός εμπλοκής της κάθε μίας στην στρατηγική Ομπάμα, η οποία ξεκινά από παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μέτρα για ανάσχεση της χρηματοδότησης του IS μέχρι υποστήριξη ή ακόμη και εκπαίδευση μαχητών ως αντίβαρο στους τζιχαντιστές. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ. Το Παρίσι είχε διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες, και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ολάντ στη Βαγδάτη πως είναι έτοιμο να πάρει μέρος στις επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην ιρακινή επικράτεια. Η Βαγδάτη έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Το βήμα ήταν αναμενόμενο, αλλά απέχει αρκετά, τουλάχιστον προς το παρόν, από το να μπορεί να θεωρεί οιωνός για το τι θα ήταν διατεθειμένο να κάνει το Παρίσι στη γειτονική Συρία. «Ενημερώσαμε τους Ιρακινούς πως είμαστε διαθέσιμοι και τους ζητήσαμε άδεια για πτήσεις πάνω από το Ιράκ», επιβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο Europe1. Νωρίτερα, και το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει πως οι πτήσεις θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα. Τα μαχητικά θα απογειώνονται από αεροπορική βάση στο Άμπου Ντάμπι.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts