Πρώτα η αλλαγή, μετά ο πρόεδρος

Την άποψη ότι πρώτα πρέπει να προωθηθεί η αλλαγή εκλογικού νόμου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με χθεσινό άρθρο του.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου διατυπώνει τρεις προτάσεις:
-Θεσμοθέτηση μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών
-Κατάργηση του σταυρού προτίμησης, αλλά διατήρηση στον πολίτη της αξιολόγησης και επιλογής προσώπων
-Σύστημα απλής αναλογικής στην κατανομή εδρών, μέσα από μια ευρεία εκλογική περιφέρεια που θα πλαισιώσει τις μονοεδρικές, εντός της οποίας θα καθορίζεται η σειρά εκλογής με βάση την επιλογή των πολιτών και όχι της κάθε ηγεσίας
Ο Γιάννης Ραγκούσης τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει αμετάκλητα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας» και σημειώνει ότι «πλέον η ενισχυμένη αναλογική τρέφει μόνο τον πελατειασμό και τον λαϊκισμό, ενώ οδηγεί σε δεύτερες, επαναληπτικές εκλογές». Το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να προηγηθεί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί μόνο έτσι «ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να συναινέσει σε μια πραγματική προοδευτική μεταρρύθμιση, αλλιώς αν απροϋπόθετα εξασφαλίσει για άλλους 18 μήνες την παραμονή της ακροδεξιάς ηγετικής του ομάδας στο κέντρο της κυβέρνησης και τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις διευθετήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικοδίαιτων ολιγαρχικών συμφερόντων, τότε επικαλούμενος δήθεν αντιδράσεις βουλευτών, δεν θα έχει λόγο να συμφωνήσει σε μια τέτοια αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι στον καθρέπτη των αρχών της παράταξής του, χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση των μεθόδων του πολιτικού χαμαιλεοντισμού. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το εθνικό, πολιτειακό και παραταξιακό συμφέρον πάνω από το προσωπικό του».

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts