Επίσκεψη Βενιζέλου στον Παπούλια

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός στις 13:00 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, το Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει». Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο, ζητώντας μάλιστα καθολικό πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την απόσυρση του Barbaros. Μάλιστα ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε: «Το γραφείο του Πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής».

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Η δήλωση του Τούρκου ναυάρχου δεν έμεινε ασχολίαστη από την Αθήνα. «Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες». Αυτό τόνισε ανώτατη στρατιωτική πηγή ως απάντηση στον Μπουλέντ Μποστάνογλου. Όσο αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, την ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης. Ήδη οι τουρκικές κινήσεις όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγεια, αλλά και στο Αιγαίο παρακολουθούνται προσεκτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και από τα συστήματα αεράμυνας, βεβαιώνει η ανώτατη στρατιωτική πηγή. Πάντως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν αποδίδουν και τόση σημασία στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, οι οποίες έγιναν μετά από την ερώτηση τι θα κάνει εάν τα πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (δηλαδή το «Μπαρμπαρός», δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο) δεχθούν επιθέσεις από ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts