Δρακουλόγκωνας: «Βαρβαρότητα ή ελπίδα»

Τον Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε το Σάββατο το βράδυ αμέσως μετά την κοπή της πίτας των Εθελοντικών Ομάδων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Φυσικά το μέγα ζήτημα των ημερών μας είναι οι Εθνικές Εκλογές της 26ης Ιανουαρίου και χωρίς πολλά λόγια η συζήτησή μας πήγε κατευθείαν εκεί. Ο κ. Δρακουλόγκωνας μας παρακάλεσε να αφήσουμε στην άκρη τον τίτλο του Αντιπεριφερειάρχη και απάντησε στις ερωτήσεις μας ως μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Στη μίνι αυτή συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στο δίλημμα των προσεχών εκλογών, ενώ δεν παρέλειψε να «στολίσει» και τον διευθυντή της «Κ», Ξενοφώντα Ευαγγελάτο, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Πάντως, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις μας.
-Υπάρχει δίλημμα στις προσεχείς εκλογές;
«Βαρβαρότητα ή Ελπίδα είναι το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Γενάρη. Βαρβαρότητα είναι οι χιλιάδες αυτοκτονίες, τα 2.000.000 άνεργοι, ο μισός πληθυσμός της πατρίδας στα όρια της φτώχειας. Βάρβαρη και απάνθρωπη είναι η πολιτική των μνημονίων που οδήγησε την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο καθένας γνωρίζει ποιες είναι οι πολιτικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Γνωρίζει ποια είναι τα κόμματα που υπηρέτησαν πιστά αυτές τις πολιτικές. Γνωρίζει ότι πρέπει, με την ψήφο του, να τιμωρήσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ που εφάρμοσαν την πολιτική αυτή, αλλά και τα «αναχώματά» τους ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι. Ελπίδα είναι η αριστερά, ελπίδα είναι η ύπαρξη μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, πολιτική που μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να εφαρμόσει».
-Πρακτικά στην καθημερινότητα πώς διαφοροποιούνται αυτές οι πολιτικές;
«Δεν διαφοροποιούνται απλά είναι διαμετρικά αντίθετες. Η πολιτική των μνημονίων είναι και εθνικά υποτελής. Για να δοθεί τριήμερη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας η κυβέρνησή μας εκλιπαρούσε τους εκπροσώπους της Τρόικα. Ο Έλληνας υπουργός ζητούσε άδεια από τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η πολιτική των μνημονίων, η πολιτική της ΝΔ και των συνεταίρων της εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία, χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο. Και όλα αυτά γίνονται όχι για να ορθοποδήσει η χώρα ή για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. Γίνονται για να προστατευθούν, να συντηρηθούν και να αυξηθούν στο μέλλον τα υπερκέρδη των τοκογλύφων. Πρακτικά λοιπόν με την εφαρμογή της διαμετρικά αντίθετης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, από 26 Γενάρη ο καθένας θα μπορεί να κοιμάται ήρεμος στο σπίτι του, γιατί θα ανασταλούν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Οι επαγγελματίες των νησιών μας δεν θα άγονται κατηγορούμενοι για χρέη στο δημόσιο. Η ποινικοποίηση της αδυναμίας εξόφλησης των χρεών αυτών (αδυναμία που πηγάζει από τις εντολές και την εφαρμοζόμενη πολιτική της Τρόικα) έγινε κατ’ εντολή της Τρόικα, κατ’ εντολή των, δήθεν, πιστωτών. Είναι ένας παραλογισμός, όπως και όλες οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι μια αθλιότητα χωρίς τέλος».
-Πολύς λόγος γίνεται για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Θα θελες να σχολιάσεις κάτι;
«Δεν υπάρχει make up που μπορεί να καλύψει την ασχήμια της βαρβαρότητας. Όσο λαμπερά, αξιόλογα, ικανά, αγαπητά και να είναι τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τα μνημονιακά ψηφοδέλτια δεν μπορούν να κρύψουν τις αυτοκτονίες, την ανεργία, την φτώχια, την εξαθλίωση, την εθνική υποτέλεια. Εξάλλου ικανός, αξιόλογος και πολύ αγαπητός είναι και ο διευθυντής της εφημερίδας σας, όμως αυτός δεν είναι αρκετός (κατά τη γνώμη μου) λόγος να επιδοκιμάσουμε, ψηφίζοντάς τον, την πολιτική του Γεωργίου Παπανδρέου. Είναι απλό, με την ψήφο μας στις εκλογές επιλέγουμε πρωτίστως την πολιτική που θέλουμε να εφαρμοστεί. Επιλέγουμε Πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Επιλέγουμε ανθρώπους που υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές. Σε σχέση με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ έχω ήδη αναφερθεί. Το μόνο που θα ήθελα να επαναλάβω είναι ότι τα νησιά μας είναι τυχερά που η Αφροδίτη ή ο Μάκης ή ο Αλέξανδρος θα τα εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο εφαρμόζοντας πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και της πατρίδας».

Ρεπορτάζ Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts