Αποθέωση Τσίπρα στην Βιέννη

Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων. Ο κ. Φάινμαν πρόσθεσε πως το παραπάνω πλαίσιο δεν πρέπει να επιβαρύνει παραπάνω τους Έλληνες φορολογούμενους. Συμπλήρωσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα της νέα κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους αμοιβαία επωφελή με τους εταίρους. «Εξάλλου δεν ακούσαμε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο μόνος λόγος θα ήταν η επιμονή στο λάθος. Εάν εξ αυτού του λόγου δεν βρούμε λύση, τότε τορπιλίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αυστριακό Καγκελάριο για τη δήλωσή του ότι θα πέσουν έξω όσοι επενδύουν στην καταστροφή και πρόσθεσε, θυμίζοντας και το επιχείρημα του Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ότι «όσοι επενδύουν στην καταστροφή παίζουν με τον κίνδυνο ανόδου της άκρας δεξιάς, κάτι που έχει ήδη συμβεί στην Ελλάδα λόγω της ακραίας λιτότητας», όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι «το νέο σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς στόχος είναι να σταματήσουμε να ζητάμε δανεικά και να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας μέσω επιστροφής στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαία η ενδιάμεση συμφωνία, το πρόγραμμα-γέφυρα με ισχύ από το τέλος Φεβρουαρίου ως την 1η Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα αποκτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα». Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία. «Μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν μόνο εμείς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε γιατί δεν έχουμε τα βαρίδια του παρελθόντος», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτηριστικό της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Βιέννη ήταν το γεγονός πως τον περίμεναν μέσα στο χιόνι πολλοί Έλληνες και Αυστριακοί κρατώντας πλακάτ, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα υπέρ του.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts