Στιγμές επανάστασης στην πλατεία Μαϊντάν

Η 20ή Φεβρουαρίου είναι μία μέρα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι Ουκρανοί. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στη Μαϊντάν, στην καρδιά του Κιέβου, ξαφνικά άρχισαν να οπισθοχωρούν.
Έκπληκτοι οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα εμπρός. Κι έπειτα ήρθαν τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις αυτοσχέδιες ασπίδες από ξύλο ή μέταλλο των διαδηλωτών. Σε λιγότερο από δύο ώρες, 46 κείτονταν νεκροί στο έδαφος, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Η 20ή Φεβρουαρίου έγινε το σημείο καμπής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έδωσαν τον παλμό όλο τον περσινό χειμώνα στο Κίεβο. Αυτό που άρχισε ως ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βγάλει την Ουκρανία από το φιλοευρωπαϊκό μονοπάτι πήρε σταδιακά τη μορφή μάχης ενάντια στη διεφθαρμένη κυβέρνηση. Και κατέληξε σε μία βίαιη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές. Η εξουσία του Γιανουκόβιτς έλαβε τέλος. Εντός 48 ωρών, ο πρώην πρόεδρος είχε διαφύγει στην ανατολική Ουκρανία και από εκεί στη Ρωσία. Το τίμημα ωστόσο ήταν ακριβό: περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές συμπλοκές, πολλοί από αυτούς στις 20 Φεβρουαρίου, την τελευταία και πιο δραματική ημέρα των διαδηλώσεων.

Γέμισε πάλι κόσμο η Μαϊντάν
Την ανατροπή του Γιανουκόβιτς ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι συγκρούσεις που μαίνονται ακόμη στην ανατολική Ουκρανία, με τους περισσότερους από 5.600 νεκρούς. Έναν χρόνο μετά, η Μαϊντάν γεμίζει ξανά. Εκατοντάδες πολίτες αφήνουν από το πρωί της Παρασκευής ένα λουλούδι στην πλατεία που βάφτηκε με το αίμα των διαδηλωτών, των «μαρτύρων» αυτού που οι Ουκρανοί ονομάζουν «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας». Ενόσω οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν στο Κίεβο, η οργή παραμένει. Παρά τις υποσχέσεις τής μετά τον Γιανουκόβιτς κυβέρνησης, κανένας δεν καταδικάστηκε για εκείνους τους πυροβολισμούς. Οι περισσότεροι από τους ελεύθερους σκοπευτές και εκείνοι που έδωσαν την εντολή να χτυπήσουν παραμένουν ακόμη «άγνωστοι». Την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έκανε λόγο για «σαφή σύνδεση της Ρωσίας» με τους πυροβολισμούς στη Μαϊντάν. Υπάρχουν στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με τα οποία κορυφαίος σύμβουλος του ρώσου προέδρου, ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ, διηύθυνε «ομάδες ξένων ελεύθερων σκοπευτών» που είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει διαδηλωτές πριν από έναν χρόνο.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts