Αιματηρές μάχες στο Βόρειο Ιράκ

Μέρος της συνοικίας Καντισίγια, στο βόρειο τμήμα της πόλης Τικρίτ, ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας οι σιϊτικές ομάδες πολιτοφυλακής, που συνεχίζουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS.
Παράλληλα όμως, πιθανώς σε «αντίποινα», τζιχαντιστές καμικάζι προχώρησαν σε 13 επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα εναντίον θέσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ. Δυνάμεις του στρατού και πολιτοφύλακες κατάφεραν να καταλάβουν τμήμα της Καντισίγια, στο βόρειο τμήμα του Τικρίτ, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν, όπου υπάγεται η πόλη, ενώ στο νότιο τμήμα του Τικρίτ οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν με ταχύτητα προς το κέντρο της πόλης. «Οι δυνάμεις εισήλθαν στο γενικό νοσοκομείο της Τικρίτ», δήλωσε ένας αξιωματικός των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. «Μαίνονται σφοδρές μάχες κοντά στα προεδρικά παλάτια, δίπλα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου», πρόσθεσε ο ίδιος. Μαχητές της ISIS εισέβαλαν στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας επίθεσης που ανακόπηκε μερικά χιλιόμετρα πριν φθάσουν στη Βαγδάτη. Εκτοτε χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις όπου διέμενε άλλοτε ο Σαντάμ Χουσέιν ως αρχηγείο τους. Πάνω από 20.000 στρατιώτες και σιΐτες πολιτοφύλακες ξεκίνησαν πριν από 10 ημέρες την επιχείρηση στο Τικρίτ, αναπτύσσοντας δυνάμεις από ανατολάς και κατά μήκος των ακτών του Τίγρη ποταμού. Χθες κατέλαβαν την πόλη Αλ Αλάμ, βόρεια το Τικρίτ, ανοίγοντας τον δρόμο για να αρχίσει η έφοδος στην ίδια την πόλη. «Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν ανακοινώνει την εκκαθάριση μέρους της μισής συνοικίας Καντισίγια, της μεγαλύτερης του Τικρίτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κυβερνήτη Ραέντ αλ Τζουμπούρι.

Σειρά έχει τώρα η Μοσούλη
Ο στρατός και οι πολιτοφύλακες ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καντισίγια που ανέκτησαν από τους τζιχαντιστές, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Μετά την προσωρινή διακοπή της προέλασής τους, ενώ ελικόπτερα εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον θέσεων και σκοπευτών της ISIS, οι χερσαίες δυνάμεις συνέχισαν με σταθερό ρυθμό, καταλαμβάνοντας «έναν δρόμο κάθε 30 λεπτά», δήλωσε ένας αξιωματούχος ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Τικρίτ, το οποίο βρίσκεται νότια της Καντισίγια. Επίσης, στα βορειοδυτικά, ο στρατός και οι πολιτοφύλακες συγκρούστηκαν με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε βιομηχανική ζώνη. Όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή, έξι στρατιώτες και πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην Καντισίγια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων διεκόπη καθώς δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ χρειάστηκε να εξουδετερώσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ήταν τοποθετημένοι σε δρόμους και κτίρια. Την επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ αναμένεται να ακολουθήσει επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, βορειότερα.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts