Παρουσίαση του “Tango El Greco” στο Θέατρο

Ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην ιστορία και στις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού tango θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βράδυ του Σαββάτου (20:30) όσοι βρεθούν στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος” στο Αργοστόλι.
Στη μοναδική συναυλία που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς με τίτλο “Tango El Greco” θα μετέχουν η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και το Τμήμα Χορού και Θέατρου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας. Τη μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση της παράστασης υπογράφει ο Κεφαλλονίτης μαέστρος, Παναγής Μπαρμπάτης. Θα τραγουδήσουν διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες και συγκεκριμένα ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος και η μέτζο σοπράνο Ελενη Βουδουράκη ενώ τις χορογραφίες υπογράφει η καταξιωμένη χορογράφος και υπεύθυνη του τμήματος Χορού και Θέατρου της Ενωσης Επτανησίων, Μαρία Θωμοπούλου. Η επιμέλεια της παραγωγής ανήκει στον Κώστα Φραντζή. Ολες οι λεπτομέρεις της συναυλίας, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ, Αγγελο Κωνσταντάκη και τους συντελεστές της. Ο κ. Κωνσταντάκης ανέφερε: “Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρουσίαση στην Κεφαλονιά τμημάτων της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για την Κεφαλονιά. Ανοίγονται νέες συνεργασίες μέσα από αυτή την παράσταση που έχουν ως τελικό στόχο την πολύ ποιοτική δουλειά και είμαστε σίγουροι για τη δουλειά που θα μας παρουσιάσουν εδώ στην Κεφαλονιά οι άνθρωποι του πολιτισμού. Για μας είναι η πρώτη καλύτερη εμφάνιση που θα γίνει στο Θέατρο μας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και είναι σημαντικό για την επανεκκίνηση του Θεάτρου. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Παναγής Μπαρμπάτης θα είναι εδώ, το Θέατρο έχει κλείσει περίπου κατά τα 3/4 και υπάρχει κάσμος που δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τη συναυλία. Κάνουμε μια προσπάθεια έτσι μέσα από την ποιοτική τέχνη και τον πολιτισμό να προσπαθούμε να οργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις”.

“Να ακολουθήσουν πολλές άλλες συναυλίες”
Εν συνεχεία, πήρε το λόγο η Πρόεδρος της Ενωσης Επτανησίων, Ελένη Κονοφάου, η οποία τόνισε: “Είναι μεγάλη η χαρά μας που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά εδώ στην Κεφαλονιά τα μουσικά σύνολα της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδας. Αυτό που θα σας παρουσιάσει ο Παναγής Μπαρμπάτης ξεπερνάει τις προσδοκίες όλων σας. Εύχομαι στην Κεφαλονιά να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα της και ευχόμαστε αυτή η συναυλία να μην είναι η πρώτη αλλά να ακολουθήσουν πολλές άλλες”. Ακολούθως, πήρε το λόγο η χορογράφος, Μαρία Θωμοπούλου, που κατάγεται από τη Λευκάδα. “Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Κεφαλονιά. Νιώθω ότι το επτανησιακό αίμα κυλάει στις ψυχές όλων μας. Είναι υπέροχο να πάμε ένα βήμα παραπέρα την επτανησιακή τέχνη. Είναι υπέροχο να ζούμε την κουλτούρα την επτανησιακή και να την πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω. Κι όλο αυτό να παντρεύεται μουσικά, χορευτικά, θεατρικά σε μια καλλιτεχνική έκφραση που πραγματικά θα αγγίξει τις ψυχές και το συναίσθημα όλων μας. Είμαστε μια πολύ χαρούμενη παρέα και θεωρώ ότι έχουμε πολλά πράγματα να αναπτύξουμε”. Η Αντζελίνα Αρκούδη, υπεύθυνη της τριμελής Επιτροπής της Κεφαλονιάς από την Ενωση Επτανησίων Ελλάδας, τόνισε: “Είναι η πρώτη συναυλία που διοργανώνουμε εδώ με τα μουσικά σύνολα της Ενωσης Επτανησίας και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό το έργο για τα Επτάνησα και κυρίως για την Κεφαλονιά”.

Αφιερωμένη στον Ανδρέα Χατζηαποστόλου
Τέλος, τοποθετήθηκε ο μαέστρος μας, Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος δήλωσε ότι “αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ γιατί από τότε που έφυγε ο πνευματικός μου είναι η πρώτη μεγάλη συναυλία υψηλού επιπέδου που γίνεται εδώ στην Κεφαλονιά”. Και πρόσθεσε: “Το Ιόνιο Πέλαγος για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια από την Ενωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα έχει τα μουσικά σύνολα που μπορούν να το εκπροσωπήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την αυριανή παράσταση, θα πρέπει να πούμε ότι το Αργοστόλι θα έχει την τύχη να ακούσει κάποιους καλλιτέχνες που το εισιτήριο θα ήταν πολύ ακριβό να για να τους ακούσει σε διαφορετική περίπτωση και δύσκολα θα έρχονταν στην Κεφαλονιά, όπως είναι ο κορυφαίος Ελληνας τενόρος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αντώνης Κορωναίος και η κορυφαία μέτζο σοπράνο, Ελένη Βουδουράκη και οι δύο μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα μου αλλά και σε έναν άλλο πνευματικό πατέρα μου που θα είναι αύριο μαζί μας. Πρόκειται για τον τελευταίο εν ζωή Ελληνα συνθετη της οπερέτας, τον μεγάλο Ανδρέα Χατζηαποστόλου, ο οποίος, στα 87 του χρόνια σήμερα, θα τιμηθεί στο πλαίσιο της συναυλίας. Αν τα καταφέρουμε, μάλιστα, λόγω ηλικίας, θα ήταν χαρά μας να διευθύνει και ένα τραγούδι, ενδεχομένως το τελευταίο. Εχουμε σχεδιάσει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους 14 κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές από το 1930 μέχρι το 1955 που έγραψαν και υπέγραψαν την ιστορία του ελληνικού tango. Ποιος δεν θυμάται τη Σοφία Βέμπο, τη Στέλλα Γκρέκα, την Κάκια Μένδρη, τη Μπελίντα, τον Σώτο Παναγόπουλο, τον Πολυμέρη, τον Νίκο Γούναρη αλλά και συνθέτες όπως ο Κώστας Γιαννίδης, ο Χαιρόπουλος, ο Αττίκ, ο Σογιούλ και πολλοί άλλοι και ο τελευταίος που ζει και θα είναι μαζί μας, ο κ. Χατζηαποστόλου”.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

 

Related Posts