Αιτήματα της ΝΕ του ΤΕΕ στον Σπίρτζη

Συνεδρίασε χθες το βράδυ η Ν.Ε. του ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη η επιστολή που θα αποσταλεί στον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, Χρήστο Σπίρτζη αναφορικά με τις τελικές προτάσεις που θα υποβληθούν στον Υπουργό και έχουν σχέση με τα παρεπόμενα του περσινού σεισμού.
Ο πρόεδρος της Ν.Ε., Σταύρος Τραυλός έφερε την εισήγηση στο Συμβούλιο, όπου με τη συνδρομή των μελών του, Γεράσιμου Βασιλάτου και Δημήτρη Κεκάτου, αλλά και με προσθήκες που έκαναν οι μηχανικοί, Αγγελική Ανδρεάτου και Βαγγέλης Βαλλιάνος κατέληξαν στο τελικό σχέδιο των προτάσεων προς τον κ. Σπίρτζη, κάτι που τους ζήτησε ο ίδιος ο Υπουργός μετά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά. Οι προτάσεις αφορούν την τροποποίηση της παλιάς Υπουργικής Απόφασης, που είχε την υπογραφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και είναι οι εξής:
-Οι μπαζωμένες βεράντες που απέχουν μέχρι πέντε μέτρα από το κτήριο και το δίκτυο αποχέτευσης να θεωρούνται αναπόσπαστα κομμάτια του κτηρίου.
-Η αποζημίωση να περιλαμβάνει ακόμη το 100% της στέγης, που είναι υποχρεωτική στην Κεφαλονιά. Αύξηση κατά 20% του τιμολογίου λόγω νησιωτικότητας στην παράλληλη μείωση τιμολογίου που προτείνει το Υπουργείο, ενώ στο τιμολόγιο να συμπεριληφθεί η αμοιβή του μηχανικού και το τοπογραφικό.
-Ο αποχαρακτηρισμός των «κίτρινων κτηρίων» να γίνεται από το τοπικό ΤΕΕ, μεσω μηχανογραφικού συστήματος ελεγχόμενο από το Υπουργείο χωρίς να ταλαιπωρούνται για μήνες οι ιδιοκτήτες τους.
-Αναφορικά με τις μεταποιητικές δραστηριότητες να δίνεται μια αρωγή ανά χρήση.
-Η χρήση του ενοικιαζόμενου κτηρίου ή της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνει τουριστική και όχι ξενοδοχειακή με σήμα του ΕΟΤ.
-Αναφορικά με τον Ν4178 να μην προσκομίζεται στο Υπουργείο τοπογραφικό ΕΣΓΑ, αλλά μόνο το κτηματογραφικό μέσω γεωγραφικού εντοπισμού.
-Στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε μεγάλες εκτάσεις να γίνεται απλός γεωγραφικός προσδιορισμός όπως τα αυθαίρετα.
-Να υπάρχει παράταση των μελετών των σεισμοπλήκτων για ένα χρόνο.
-Στις σεισμόπληκτες ξύλινες κατασκευές μετά το 1955 να δίδεται αρωγή για νέα κατασκευή και όχι για επισκευή της παλιάς, που θα είναι ασύμφορη.
-Οι εισφορές του ΙΚΑ να μπουν στο τιμολόγιο επισκευής
-Αίτημα για μόνιμη γραμματεία δύο ατόμων του ΤΑΣ στην Κεφαλονιά.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

 

Related Posts