Η υποκρισία και οι… εκχωρήσεις

Η μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα στο Ληξούρι, ωστόσο μετά τις τοποθετήσεις των κατοίκων και των φορέων η αίθουσα ξαφνικά άδειασε και έμειναν οι Σύμβουλοι να τα λένε μεταξύ τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το κομμάτι της συνεδρίασης όπου τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, με τον χορό να ανοίγει ο πρώην Περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου. Ο κ. Σπύρου, αν και σε χαμηλούς τόνους προσπάθησε να αναδείξει το έργο του τις ημέρες εκείνες των σεισμών, αφήνοντας και τα… καρφιά του για τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, τα οποία «χρωστούσε» από το πρωί. «Όταν κάνουμε επερώτηση το κάνουμε για να ενημερωθεί ο κόσμος και δεν είναι προσωπική επίθεση, όπως έκανε ο κ. Περιφερειάρχης το πρωί σε μένα», ήταν οι πρώτες κουβέντες του κ. Σπύρου που συμπλήρωσε: «Όσα ακούστηκαν από τους κατοίκους μάλλον ακυρώνουν την εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Παλλικής. Στη θητεία μας είχαμε την ατυχία να πέσουμε πάνω σε δύο σεισμούς, ωστόσο κάναμε το καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και οι πολίτες αντιλήφθηκαν την προσπάθειά μας. Τα προβλήματα θέλουν χρόνο για να λυθούν, αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους. Πρέπει να απαιτήσουμε να μπει το νέο σχολικό συγκρότημα της Παλλικής στο ερχόμενο ΣΕΣ, ωστόσο πολύ φοβάμαι πως αν δεν έρθει η συμφωνία με τους εταίρους το ΣΕΣ δεν θα ανοίξει ποτέ. Οι προτεραιότητές μας πρέπει να είναι παιδεία, υγεία και οδικό δίκτυο.

«Εκχωρήθηκαν πολιτικές αρμοδιότητες στον Δήμο»
Μετά τον κ. Σπύρου τον λόγο πήρε ο νέος επικεφαλής του «Μεγάλου Ιονίου», Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος ανέφερε: «Η αίθουσα άδειασε γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο απογοητευμένο. Αυτό είναι το Ληξούρι σήμερα. Τα πράγματα ξέφυγαν από την πορεία τους, αφού η σημερινή κουβέντα έπρεπε να είχε γίνει έξι μήνες πριν και τότε θα δείχναμε έμπρακτα το πολιτικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της Παλλικής. Θα ήταν ένεση τόνωσης ηθικού για τους κατοίκους. Αμέσως μετά τον σεισμό έγινε εκχώρηση πολιτικής αρμοδιότητας στον Δήμο Κεφαλονιάς από την τότε Περιφερειακή Αρχή. Μα πάνω από όλα δεν υπήρχε συντονισμός δράσης μεταξύ των φορέων. Υπήρχε αυτόνομη λειτουργία διάφορων θεσμικών οργάνων, όπως της Βουλευτού μας και του Δήμου, με αποτέλεσμα να μην γίνουν πράγματα. Η εισήγηση του κ. Γαλιατσάτου είναι καλή σε γενικές γραμμές. Άλλωστε, έχει πάρει αρκετά από το δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα αναφορικά με την Παλλική. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι η διαχείριση της καθημερινότητας που σημαίνει ζωή και σε δεύτερο πλάνο έρχεται το όραμα και η ελπίδα. Πρέπει οπωσδήποτε να επανενταχθούν υπηρεσίες στο Ληξούρι».

«Στην Παλλική ακόμα ακούγονται οι κραυγές»
Ο Γιώργος Καλούδης απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο λόγος στη συνέχεια πήγε στον Γιάννη Κορφιάτη, λόγω της απουσίας του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θόδωρου Γουλή. Ο κ. Κορφιάτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εγώ γεννήθηκα μέσα στον σεισμό του 1953. Εδώ στην Παλλική ακόμα ακούγονται οι κραυγές, αφού σχεδόν τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί. Την ευθύνη την έχει το κράτος που χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο χρήματα και όχι στην Παλλική. Το κράτος δεν έχει την ευαισθησία να δει ότι σε αυτό το μέρος ζουν άνθρωποι. Χρειάζεται ανατροπή σε πολιτικό επίπεδο. Είναι υποκρισία η κυβέρνηση να δίνει 128 δις στις τράπεζες για να τις σώσει και για την Παλλική να μην δίνει σχεδόν τίποτε». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή στο Ιόνιο», Νίκος Λεμοντζής, μίλησε ελάχιστα και τόνισε: «Είναι αδιανόητο το κράτος να αδιαφορεί μετά από 1,5 χρόνο από τον σεισμό. Η κατάσταση που βιώνει η Παλλική αποτελεί πληγή στην οικονομική ζωή, αλλά και στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων». Ο Τάσος Σαλβάνος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ δεν τοποθετήθηκαν ο Χρήστος Άνθης και ο Αλέκος Δεσύλλας που απουσίαζε.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts