Δεν έχει όρια η φρίκη στο Νεπάλ

Ακόμη υψηλότερα ανεβαίνει ο απολογισμός της καταστροφής στο Νεπάλ όσο ανασύρονται σοροί από τα ερείπια μετά τον σεισμό των 7,9 βαθμών. Οι νεκροί πλέον βρίσκονται στους 3.218 τουλάχιστον, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Ξεκινούν συνεργεία από ξένες χώρες για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις, κεφάλαια για την πληγείσα χώρα δεσμεύει η διεθνής κοινότητα. Απελπιστική η εικόνα στα νοσοκομεία, μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα. Το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.218 και των τραυματιών (που έχουν κατακλύσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα) ξεπερνά τους 3.500. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν, υπενθυμίζεται, μόνο το Νεπάλ. Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 18 νεκροί. Η καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα έχει κινητοποιήσει επιχειρήσεις αρωγής από το εξωτερικό. Ομάδες διασωστών από διάφορες χώρες ξεκίνησαν ήδη να αναχωρούν για το Νεπάλ, πρώτες οι γειτονικές χώρες Ινδία, Κίνα και Πακιστάν. Βοήθεια και συνεργεία στέλνουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Καναδάς και τα Εμιράτα. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Κομισιόν δεσμεύτηκε για τρία δισ. ευρώ άμεσα για την πληγείσα χώρα, βοήθεια που θα αποσταλεί επιπλέον των επιμέρους κεφαλαίων και διασωστών που θα στείλουν τα εκάστοτε κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο Επιτρόπος Εκτάκτων Αναγκών Χρήστος Στυλιανίδης.

Πόλη σκηνών είναι η πρωτεύουσα Κατμαντού
Η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (όσων δεν έχουν γκρεμιστεί) με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι. Ο χορός των μετασεισμών συνεχίζεται. Μετά τον ισχυρότερο μετασεισμό της Κυριακής, που έφτασε τους 6,7 βαθμούς, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δονήσεις της τάξης των 4-5 βαθμών. Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με γυμνό μάτι: Πολλά από τα σπίτια που έχουν μείνει όρθια είναι πλέον ακατάλληλα και, ακόμη κι όταν οι μετασεισμοί σταματήσουν, η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Όσοι μπορούν προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts