Οι ναυαγοσώστες και οι… βλάβες

Σε χθεσινό μας ρεπορτάζ αναφέραμε για το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου ο Αναπληρωτής του Δημάρχου, Διονύσης Λυκούδης διασταύρωσε τα ξίφη του αρκετές φορές με τον Νίκο Γκισγκίνη.
Πέρα από το θέμα με το Ραυτοπούλειο σχολείο στα Μεσοβούνια, η συζήτηση πυροδοτήθηκε με αφορμή το κονδύλι στην έγκριση δαπανών για τους ναυαγοσώστες. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε πως υπάρχουν «σπασμένες» δαπάνες ανά Δημοτική Ενότητα για τους ναυαγοσώστες που φτάνουν τις 105.000 ευρώ τονίζοντας ότι αυτές θα πάνε με απευθείας ανάθεση. Ο κ. Γκισγκίνης μάλιστα τόνισε πως η σύμβαση αυτή επεκτείνεται και το ποσό ανεβαίνει αν δηλωθούν βλάβες από τους ναυαγοσώστες. «Δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια ούτε η προστασία των λουόμενων έτσι όπως προχωράει ο Δήμος. Σε περιορισμένες παραλίες υπάρχουν ναυαγοσώστες». Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λυκούδη, ο οποίος τόνισε: «Δεν υπάρχει απευθείας ανάθεση. Εδώ στην Κεφαλονιά μόνο ένας έρχεται μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και αυτός μάλιστα δεν βρίσκει ναυαγοσώστες για τις συγκεκριμένες παραλίες. Αναγκαζόμαστε και φέρνουμε εκτός Κεφαλονιάς και μάλιστα τους παρακαλάμε. Αναφορικά με τις βλάβες η Δημοτική Αρχή δεν στήνει κανένα παιχνίδι». Εδώ ήρθε πάλι η αντίδραση από τον κ. Γκισγκίνη, ο οποίος κατάγγειλε στην Οικονομική Επιτροπή πως φτάνει ένα απλό τηλεφώνημα στο Λιμεναρχείο από κάποιον ναυαγοσώστη, να γραφεί αυτό στο βιβλίο συμβάντων και να πληρωθεί η συγκεκριμένη βλάβη, που πιθανόν να μην υπάρχει στα αλήθεια ή να είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική.

Κίνδυνος για τους λουόμενους το καλοκαίρι
Ο Νίκος Γκισγκίνης επανήλθε στο θέμα θέτοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία των λυόμενων στις πολυσύχναστες παραλίες, τονίζοντας ότι ο Δήμος, μέσω της Επιτροπής που συμμετέχει, έχει τη δυνατότητα να πιέσει έτσι ώστε να παρθεί απόφαση για το ποια παραλία χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη και ποια όχι. Εδώ είχαμε πάλι την παρέμβαση του Διονύση Λυκούδη, ο οποίος ανέφερε: «Είναι ανεδαφικό να στείλουμε ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες της Κεφαλονιάς. Πέρσι και πρόπερσι ο Επίτροπος δεν ενέκρινε τα κονδύλια για να πληρωθούν ναυαγοσώστες, που πήγαν σε παραλίες και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είχε προηγηθεί κάτι σαν επανάσταση από Δημοτικούς Συμβούλους της τότε πλειοψηφίας». Ο κ. Γκισγκίνης ανέφερε εκ νέου πως ο Δήμος μπορεί να ελέγξει γα το ποια παραλία είναι πολυσύχναστη. «Σκέφτεστε το μέγεθος του κόστους, αλλά η απόφαση που δεν θέλετε να πάρετε είναι πολιτική. Συμμετέχετε σε μια Επιτροπή μαζί με το Επιμελητήριο, στο οποίο είστε αντιπρόεδρος, αλλά και το Λιμεναρχείο, όπου ο Λιμενάρχης είναι δικός σας άνθρωπος». Τελικά το στάτους με τις πολυσύχναστες παραλίες δεν άλλαξε ούτε φέτος, με κίνδυνο πολλές παραλίες στην Κεφαλονιά να αντιμετωπίσουν πρόβλημα προστασίας των λυομένων, τουλάχιστον για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts