Επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά την οποία συζήτησαν «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών Θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής». Εκτιμάται ότι η αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους «τρεις Θεσμούς» αποτελεί προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου, κυρίως, είναι εκείνες που εμποδίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ συνέπεσε με δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε μέσω του Πόουλ Τόμσεν το Eurogroup πως το ΔΝΤ θα αποσύρει τη χρηματοδοτική του στήριξη προς την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας. Η προειδοποίηση, την οποία ο Τόμσεν φέρεται να απεύθυνε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην Ρίγα της Λετονίας έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «εδώ και τώρα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, το ΔΝΤ έχει σκληρύνει την στάση του, απειλώντας ότι δεν θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT και οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, όταν βάσει του προγράμματος η Αθήνα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
«Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Πόουλ Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα», σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τρία χρόνια νωρίτερα (το 2012) το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Τελικώς συναίνεσε μόνο αφότου οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε σημαντικά κατωτέρα επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022, κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts