Εξαιρέθηκαν τα ανταποδοτικά

Εξαιρούνται, με νομοθετική ρύθμιση τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.
Παράλληλα, δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι Δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να επανεξετάσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ως συλλογικό όργανο, το ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και να αποδεχθεί να «βάλει πλάτη» στις κυβερνητικές επιλογές. Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την οποία υπογράφουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας, καθώς και ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος. Αφορά ρύθμιση περί εξαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από την υποχρέωση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «να παραμείνουν στα ταμεία των Δήμων και να καλύψουν τις δημόσιες υπηρεσίες για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των οποίων εισπράττονται».
Μετά την ψήφιση της ρύθμισης περί της εξαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από την υποχρεωτική εφαρμογή της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένονται εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην ΚΕΔΕ. Την ίδια ώρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης, με εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, έλαβε απόφαση να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, πολλοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν και εμμένουν στη θέση να μη μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Η επανεξέταση του ζητήματος θα απασχολήσει και το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του αύριο, Πέμπτη, ενώ θα υπάρξουν εκ νέου συζητήσεις μεταξύ των αιρετών αλλά και στο πλαίσιο του κάθε δήμου ξεχωριστά.

Επιμέλεια Παναγιώτα Μπίτσικα

Related Posts