Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνγκερ

Το πρωινό τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον εκπρόσωπο ενός εκ των τριών θεσμών, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται ότι έλυσε τον κόμπο που προκαλούσε περιπλοκές στη διαπραγμάτευση, καθιστώντας πλέον ορατή την προοπτική συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν αποδείχθηκε καταλυτική για τις μετέπειτα εξελίξεις, αφού οι δύο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση, στην οποία και αποτυπώνεται η καλή διάθεση για εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν: «Δώσε μου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα υπόλοιπα τα συζητάμε». Ο Γιούνκερ σκέφτηκε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και λίγες ώρες αργότερα συμφώνησε στην έκδοση κοινής δήλωσης, η οποία αν μη τι άλλο πιστοποιεί ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό από το Μέγαρο Μαξίμου, για λόγους τόσο συμβολισμού όσο και ουσίας ως προς την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων, που την τελευταία πενταετία έχουν αποδιαρθρωθεί.
Βεβαίως και γίνεται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό, παρότι όπως διευκρινίζουν πηγές του Μαξίμου δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων καθώς το συνταξιοδοτικό που θα οικοδομηθεί θα έχει στόχο την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι το «νηφάλιο», όπως το χαρακτήριζαν, μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο κ. Γιούνκερ θα εισακουστεί από όλες τις πλευρές, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Πάντως και η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις θεσμοί καταγράφει την πολιτική βούληση να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συμφωνία – κάτι που από την Αθήνα αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Νέων», στο τελευταίο τηλεφώνημα Τσίπρα-Λαγκάρντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως εφόσον οι δύο άλλοι θεσμοί συμφωνήσουν στο Eurogroup η ίδια δεν θα προέβαλλε εμπόδια.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts