Οι «αμαρτίες» Σπηλαίων και παραλιών

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα το μεσημέρι έκρυβε και άλλες… εκπλήξεις, πέρα από αυτά που αναφέραμε στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ. Τα Σπήλαια, ο Μύρτος και ο Πλατύς Γιαλός είχαν την τιμητική τους.
Αφορμή για… κουβέντα έδωσε το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε «Έγκριση Δαπανών και διάθεση Πιστώσεων Προϋπολογισμού 2015». Εδώ είχαμε ένα ακόμη σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του Αναπληρωτή του Δημάρχου, Διονύση Λυκούδη και του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Γκισγκίνη. Αυτή τη φορά ενεργό μέρος στην… κουβέντα είχαν ο Νίκος Ανουσάκης, ο Μάκης Αλυσανδράτος και ο Θόδωρος Φλωράτος. Αφορμή για να «ζεσταθεί» και πάλι η αίθουσα ήταν οι πολλές ερωτήσεις που έκανε προς την Οικονομική Υπηρεσία για αρκετούς κωδικούς ο Νίκος Γκισγκίνης, φέρνοντας σε αμόκ τον Νίκο Ανουσάκη, ο οποίος είχε υπόθεση στο Δικαστήριο και κατά την γνώμη του ο κ. Γκισγκίνης καθυστερούσε επίτηδες την διαδικασία. «Κάποιοι έχουν απωθημένα να γίνουν Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης», είπε ο κ. Ανουσάκης και συνέχισε: «Ο κ. Γκισγκίνης θέλει να γίνει Γενικός Επιθεωρητής και Εισαγγελέας. Εδώ μέσα με αυτόν τον κύριο χάνουμε τη ζωή μας. Έχουμε παρατήσει τις δουλειές μας, ενώ αυτός καθυστερεί. Ας βρει άλλο χόμπι να κάνει, ας παίξει ποδόσφαιρο, ας βρει μια γυναίκα Αυτό είναι εμπαιγμός και πολιτικός μαζοχισμός». Ο κ. Φλωράτος επανέφερε στην τάξη τον κ. Ανουσάκη τονίζοντάς του πως έχει το δικαίωμα να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει για να ενημερωθεί.

Ο Ψινάκης, ο Μπέος και ο Παρίσης
Ο Νίκος Γκισγκίνης απάντησε στην πρόκληση λέγοντας τα εξής: «Ο εκνευρισμός είναι χαρακτηριστικό του ελέγχου που κάνουμε. Οι ερωτήσεις γίνονται για να μάθουμε πράγματα, για να κάνουμε έλεγχο. Εσείς είστε λευκές περιστερές μόνο στα λόγια, αφού στη ουσία υστερείτε. Ο Δήμαρχος μας, ο Ψινάκης, ο Μπέος και άλλοι φίλοι του Δήμαρχοι δεν θέλουν τον έλεγχο. Κάνετε κατά συρροή σπάσιμο δαπανών και αυτό είναι απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Υπάρχουν απλήρωτοι υπάλληλοι στην Αγία Ευφημία, υπάρχουν εθελοντές που δουλεύουν τα Σπήλαια και δεν ξέρουμε αν θα πληρωθούν και πως θα πληρωθούν. Ποιος θα πληρώσει τον εθελοντή αν πέσει και σπάσει το πόδι του; Υπάρχει συνολική ευθύνη του Δήμου, της Βουλευτού, της κυβέρνησης». Απάντηση στον κ. Γκισγκίνη έδωσε πρώτα ο Αντιδήμαρχος Πυλάρου, Μάκης Αλυσανδράτος ο οποίος τόνισε: «Αν θέλατε να κάνετε πραγματικό έλεγχο θα έπρεπε να είχατε πάει στις υπηρεσίες να ψάξετε όλα τα θέματα, να προηγηθούν οι ερωτήσεις εκεί και ότι δεν καταλαβαίνετε να το ρωτάτε εδώ. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν κάνουν καμία παρανομία και δεν διατάζουν τους υπαλλήλους να κάνουν παρανομίες. Καλή είναι η κριτική, τη θέλουμε, όμως καλό είναι να ακούμε και τις προτάσεις σας».

«Είναι πολιτικός σαδιστής ο Γκισγκίνης»
Την σκυτάλη πήρε και πάλι ο Νίκος Ανουσάκης, αυτή τη φορά περισσότερο εκνευρισμένος με τον κ. Γκισγκίνη. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι πολιτικός σαδιστής ο κ. Γκισγκίνης. Αν δεν έχει άλλη δουλειά να βρει ένα χόμπι να κάνει και όχι να μας ταλαιπωρεί. Εύχεται να γίνει ατύχημα σε κάποιο από τα Σπήλαια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί εμπλοκή. Η πρότασή μου είναι να δώσουμε τα Σπήλαια στο ΚΚΕ να τα διαχειριστεί έτσι ώστε να βάλει φαλιμέντο, όπως έκανε στην Τυποεκδοτική. Η παράταξη του κ. Γκισγκίνη είναι απομονωμένη πολιτικά και το μόνο που κάνει είναι να μας βασανίζει». Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή τα Σπήλαια, τον Μύρτο και τον Πλατύ Γιαλό να τα πάρουν ιδιώτες. Λόγω του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει δεν μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο για να δουλέψει εκεί». Απευθυνόμενος προς τον κ. Φλωράτο είπε: «Εσείς, ως δεύτερος συνδυασμός στις εκλογές φέρτε την Τετάρτη στο Δ.Σ. την πρότασή σας και εμείς θα την αποδεχτούμε αν είναι σωστή. Πληρώνουμε τις αδυναμίες ενός συστήματος, δεν μας αξίζει και δεν μας ταιριάζει ως Ισχυρή Κεφαλονιά».

«Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος»
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Φλωράτου στον κ. Λυκούδη. «Η προϊστορία των πρώην Δήμων αναφορικά με τα Σπήλαια είναι αρνητική. Δεν λέω ότι κάποιοι έβαλαν χρήματα στην τσέπη τους, ωστόσο στο παρελθόν γίνονταν πολλά λάθη αναφορικά με τις προσλήψεις εκεί. Όποια διαδικασία και αν ακολουθήθηκε το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Δεν πρέπει να κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη». Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε ανοικτά τα Σπήλαια και τις παραλίες και είμαι έτοιμος να αποδεχτώ όποια λύση μας προτείνετε μεθαύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο», απάντησε ο κ. Λυκούδης. Τη συζήτηση για το θέμα αυτό έκλεισε ο κ. Γκισγκίνης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν θα ασχοληθώ με τα κόμπλεξ του καθενός εδώ μέσα, απαξιώ να απαντήσω. Εμείς μιλάμε με βάση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από εκεί ξεκινάμε, ενώ για εσάς είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει. Το κράτος δίνει νέο πεδίο δράσης στους επιχειρηματίες. Νομίζω ότι το έχετε παραξηλώσει και πρέπει να βάλετε όρια».

Τα 600.000 ευρώ και η κλήρωση
Στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε ρύθμιση οφειλών του Δήμου Κεφαλονιάς σύμφωνα με τον Ν 4321/2015 υπήρξε και εδώ αντιπαράθεση. Ο Δήμος έχει χρεωθεί ένα ποσό περίπου 600 χιλιάδες ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, το οποίο του έχει καταλογιστεί και προέρχονταν από έργα που έγιναν μέσω προγραμμάτων, που για διάφορους λόγους, όχι τις περισσότερες φορές ουσιαστικούς απεντάχθηκαν. Τα έργα αυτά αφορούν τις Δ.Ε. Αργοστολίου και Ερύσσου. Η εισήγηση έλεγε να αποδεχτεί ο Δήμος το ποσό αυτό και να υπαχθεί στη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε 100 δόσεις, δηλαδή σε οκτώ χρόνια. Ο κ. Λυκούδης ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία καταλογισμού στους πρώην Δημάρχους, εφόσον υπάρχουν ευθύνες. Ο κ. Ανουσάκης ζήτησε να προστεθεί στην εισήγηση η φράση: «Δεν παραιτείται ο Δήμος από τα ένδικα δικαιώματά του αναφορικά με τους πρώην Δημάρχους». Ο Κ. Γκισγκίνης διαφώνησε και ζήτησε τα χρήματα αυτά να πληρωθούν από το κράτος, αφού τα έργα έχουν γίνει. Νωρίτερα είχε γίνει η κλήρωση για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Ασφαλτόστρωση παραλιακού δρόμου Ληξουρίου», με νικητή της κλήρωσης τον Χρήστο Τζούφη, ο οποίος είχε δώσει ίδιο ποσό έκπτωσης με τον Λάμπρο Σπυράτο και τον Γιώργο Κουράκο. Την κλήρωση μάλιστα έκανε η Κυριακή Νικολαΐδου, η οποία παρακολούθησε ως θεατής την Οικονομική Επιτροπή.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

 

Related Posts