Διάσταση απόψεων για τα υδροπλάνα

Πριν από τρεις ημέρες επισκέφτηκε την Κεφαλονιά εκπρόσωπος εταιρίας, η οποία θέλει να φτιάξει υδατοδρόμιο στο νησί μας και να ανοίξει ένα άλλο είδος συγκοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τα νησιά μας μεταξύ τους.
Ο κ. Χαραλάμπους είχε συνομιλίες με τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση, αλλά και με τον καθύλην αρμόδιο για το θέμα, Γιώργο Τζωρτζάτο, αφού ην κατασκευή του υδατοδρομίου θα γίνει σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου. Ο κ. Τζωρτζάτος έφερε το θέμα στο χθεσινό Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να ενημερώσει και τα υπόλοιπα μέλη. Ο πρόεδρος έκανε αναφορά για το αίτημα της Ελληνικής Θαλάσσιας Αεροπορίας ΑΕ, η οποία θέλει να της παραχωρηθεί έκταση στο ελικοδρόμιο, προκειμένου να φτιάξει εγκαταστάσεις για να εξυπηρετήσουν τα υδροπλάνα της τους κατοίκους-επισκέπτες του νησιού μας. Όπως ενημέρωσε ο κ. Τζωρτζάτος, σύμφωνα με την αίτηση της εταιρίας, ο χώρος που θα μισθώσει από το Λιμενικό Ταμείο θα είναι περίπου στα 200 τετραγωνικά μέτρα και με βάση το ισχύον καθεστώς η εταιρία θα πληρώνει περίπου 3.600 ευρώ τον χρόνο στο Λιμενικό Ταμείο. Διευκρινίστηκε μάλιστα πως η παραπάνω εταιρία θα αναλάβει να φτιάξει με δικά της έξοδα τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει υδατοδρόμιο στο Αργοστόλι, έξοδα τα οποία ανέρχονται περίπου στις 30000 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρία θα μισθώσει το χώρο και θα παρέχει υπηρεσίες και σε άλλες εταιρίες, αν αυτές αποφασίσουν να έρθουν στην Κεφαλονιά, ωστόσο θα εισπράττει αυτή τα αεροπορικά τέλη, κάτι δηλαδή σαν ιδιωτικοποίηση μέρος του λιμανιού. Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζάτος ανέφερε πως πέρα από το ενοίκιο που θα εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο όλο τον χρόνο, θα εισπράττει επίσης και 5% επί του τζίρου των εισιτηρίων. Διευκρίνισε ακόμη πως θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε το Λιμενικό Ταμείο να πάρει για κάποια χρόνια την χρήση της Μαρίνας από το Υπουργείο, έτσι ώστε αυτή να δοθεί έναντι τιμήματος στην αεροπορική εταιρία, για να χρησιμοποιηθεί ως επισκευαστική βάση για τα υδροπλάνα της.

«Όχι στη αποικιακή μίσθωση»
Αφού τα μέλη του Δ.Σ. άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα όσα τους είπε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, τόσο ο αντιπρόεδρος, Χρήστος Λευκαδίτης όσο και ο Γαβρίλης Ρασσιάς είοαν στον πρόεδρο να μην βιαστούν να πάρουν κάποια απόφαση, να μελετήσουν περισσότερο τα δεδομένα που έχουν και να επανέλθει το θέμα σε άλλη συνεδρίαση. Ο αντιπρόεδρος, Χρήστος Λευκαδίτης, μάλιστα, κατέθεσε την δική του αντιπρόταση λέγοντας τα εξής: «Καλοδεχούμενη θα είναι η εταιρία που θέλει να έρθει στην Κεφαλονιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους προσφέρουμε βοήθεια, η οποία θα μεταφράζεται σε ιδιωτικοποίηση μέρος του λιμανιού μας. Ο χώρος στο ελικοδρόμιο δεν πρέπει να δοθεί με αυτόν τον τρόπο, γιατί έτσι κάποια εταιρία θα δαπανήσει 30000 ευρώ για τις εγκαταστάσεις και ενδεχομένως και άλλα τόσα για την Ιθάκη και θα έχει το μονοπώλιο των αερομεταφορών με υδροπλάνα και στα δύο νησιά. Η πρότασή μου είναι να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις από το Λιμενικό Ταμείο και αυτές να χρησιμοποιούνται με τη νόμιμη συνδρομή από όλες τις εταιρίες, που θα θελήσουν τώρα ή στο μέλλον να φέρουν υδροπλάνα στα νησιά μας. Ότι γίνεται αυτή την στιγμή με τα κρουαζιερόπλοια. Αποικιακή μίσθωση στην Κεφαλονιά δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει από κανέναν». Ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. άκουσαν την πρόταση και συμφώνησαν να συζητήσου το θέμα με τα υδροπλάνα από την αρχή και σε νέες βάσεις στο επόμενο Συμβούλιο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts