Αναζωπύρωση στην ανατολική Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, εν όψει της συνάντησης της G7 στη Γερμανία που θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, εκφράζοντας την «βαθιά τους ανησυχία» για την κατάσταση στα ανατολικά.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για συνομιλίες με τους φιλορώσους. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα ανατολικά της Ουκρανίας είδαν τις σφοδρότερες συγκρούσεις από την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας μετά τη συμφωνία του Μινσκ το Φεβρουάριο. Η νέα αναζωπύρωση παρακολουθείται στενά από το εξωτερικό και στο κάδρο της έχει ήδη μπει το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Η ΕΕ θα κληθεί στο τέλος του μήνα να «επικαιροποιήσει» τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ενώ η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει θα βρεθεί αναμφίβολα στο τραπέζι της G7. Το βράδυ της Παρασκευής, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα, πριν ο Ομπάμα αναχωρήσει για τη Γερμανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Ποροσένκο «κάλεσαν ακόμη μια φορά τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να συμμορφωθούν αυστηρά προς τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου». Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισαν την «βαθιά τους ανησυχία». Από την πλευρά του, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία παραμονής στη διπλωματική οδό και «διατήρησης της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία μέχρι η Μόσχα να τηρήσει τους όρους του Μινσκ».

Πούτιν: Υποστηρίζουμε τη συμφωνία, το Κίεβο την εμποδίζει
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην ιταλική Corriere della Sera, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Μινσκ και επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη για τη μη τήρησή της. «Η Ρωσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί η πλήρης και άνευ όρων εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Φεβρουαρίου «σωστή, δίκαιη και εφαρμόσιμη». Ο Πούτιν στάθηκε κυρίως στις προβλέψεις περί ουκρανικής συνταγματικής αναθεώρηση για μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες, τις τοπικές εκλογές και το νόμο περί αμνηστίας. «Είναι ώρα να ξεκινήσει η εφαρμογή του Μινσκ», είπε, αναφερόμενος στις προβλέψεις αυτές υπέρ των φιλορώσων, λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι πως οι τωρινές αρχές του Κιέβου δεν θέλουν να καθίσουν και να συνομιλήσουν μαζί τους, και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εταίροι μας μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση», ανέφερε ο Πούτιν. Προσέθεσε δε πως «εφόσον μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει και από ποιον, πιστεύω ότι η ΕΕ σαφέστατα και θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο οικονομικά την Ουκρανία».

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts