Εγκαίνια στα νέα εργαστήρια του Τ.Η.Μ.Ο.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ληξουρίου εγκαινίασε την Παρασκευή σε μια εξαιρετική εκδήλωση τα δύο νέα του Εργαστήρια, που έρχονται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου για τους φοιτητές του.
Πρόκειται για το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής-Ακουστικής και το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων, τα οποία – όπως διαπιστώσαμε κατά την ξενάγηση μας στους χώρους τους – διαθέτουν πλέον έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που όμοιος του δεν υπάρχει σε άλλα αντίστοιχα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας μας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος, Διονύσης Κατερέλος, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά το νέο εξοπλισμό που κατάφερε να προμηθευτεί το Τμήμα για τα Εργαστήρια του χάρη στη σημαντική οικονομική συνδρομή που υπήρξε μέσω του ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Σπύρου και του τ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Σωτήρη Κουρή. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δύο Εργαστηρίων από τους Εντεταλμένους καθηγητές του Τμήματος, τον Νίκο Αραβαντινό-Ζαφείρη και τον Αναστάσιο Κόκκινο ενώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση μας στους χώρους τους.

Η κιθάρα-λύρα του Μολφέτα και το ρεσιτάλ 120 χρόνια μετά
Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε την παρουσίαση δύο ανακατασκευασμένων σημαντικών μουσικών οργάνων. Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της κιθάρας-λύρας του σατιρικού ποιητή και μουσικού της Κεφαλονιάς, Γιώργου (Τζώρτζη) Μολφέτα, με τη γνήσια να φυλάσσεται στην Φιλαρμονική Σχολή Αργοστολίου. Η “ψυχή” του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων, ο Παναγής Σκλάβος παρουσίασε όλα τα βήματα που ακολούθησε το Τμήμα προκειμένου να μπορέσει να φτιάξει από την αρχή αυτό το ξεχωριστό μουσικό όργανο, που φέρει την υπογραφή του μεγαλύτερου Ελληνα κατασκευαστή μουσικών οργάνων, του Δημήτρη Μούρτζινου. Μάλιστα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τον μοναδικό ήχο που παράγει σε ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ που παρουσίασε ο Δημήτρης Δημακόπουλος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετα από περίπου 120 χρόνια που η συγκεκριμένη κιθάρα-λύρα έπαιξε ξανά ζωντανά στο Ληξούρι μετά την τελευταία εμφάνιση του Γιώργου Μολφέτα στο θέατρο “Μαρκάτο”. Ενδιάμεσα, είχε πραγματοποιηθεί και μια ομιλία για τη ζωή και το έργο του Μολφέτα από τον Ιωσήφ Λουκέρη. Να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό, ότι εκτός από την κιθάρα-λύρα που ανήκε στον Γιώργο Μολφέτα, το Τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων ανακατασκευάζει ένα ακόμα σημαντικό μουσικό όργανο που είχε δημιουργήσει ο Δημήτρης Μούρτζινος, την κιθάρα που ανήκε στην τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μια ακόμα αναπαλαιωμένη και ανακατασκευασμένη κιθάρα ιταλικής κατασκευής, η οποία ανήκε στο Μάκη Γαλανό και έγινε ξανά σαν… καινούρια από τον απόφοιτο του Τμήματος, Στέλιο Ανδρέου, που ήρθε ειδικά από την Κύπρο για να παρουσιάσει στην εκδήλωση τη δουλειά που έκανε στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας. Η βραδιά συνεχίστηκε με την ανταλλαγή απόψεων από τους προσκεκλημένους σε επίπεδο στρογγυλής τράπεζας με συντονιστή τον Νίκο Λάσκαρη και την επίδοση επαίνων-βραβείων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε τρεις ομάδες φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ από τον Προϊστάμενο του Τμήματος, Νίκο Μπούκα. Ενας από αυτούς ήταν ο Στέλιος Μιμιλάκης, ο οποίος ήρθε από τη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά και μόνο για την εκδήλωση. Ο ιδανικός επίλογος στη βραδιά γράφτηκε από τα Μουσικά Σύνολα του Τμήματος, που τραγούδησαν και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των συμφοιτητών και των καθηγητών τους με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Η “ντροπή” και τα “πολιτικά στεφάνια”
Το γεγονός, πάντως, που προκάλεσε αρνητική εντύπωση και έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τους παρευρισκόμενους ήταν η μεγάλη απουσία εκπροσώπων από τον Δήμο και την Περιφέρεια σ’ αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση. Ειδικότερα, το παρών έδωσαν ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μάκης Δεστούνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής και ο τ. Δήμαρχος Ληξουρίου, Μάκης Θεοτοκάτος. Μάλιστα, ο Γιώργος Κατσιβέλης στον χαιρετισμό του δήλωσε με νόημα ότι αισθάνεται “ντροπή για την απουσία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις έβγαζαν “Φιλιππικούς” λόγους για το ΤΕΙ”. Παράλληλα, ζήτησε από τους ανθρώπους του Ιδρύματος να καταθέσουν την πρόταση τους για τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος στο Ληξούρι έτσι ώστε μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να φτάσει αυτό το αίτημα στα ανώτερα κλιμάκια του Υπουργείου. Το θέμα της απουσίας των τοπικών αρχών σχολίασε με καυστικό τρόπο και ο Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης, ο οποίος έκανε λόγο για “πολιτικά στεφάνια”, δηλαδή για εκείνους που παρουσιάζονται μόνο σε κηδείες ή εθνικές επετείους! Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι επισημάνθηκε η απουσία και των καθηγητών από τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο νησί μας. Ολοι, πάντως, αναγνώρισαν ότι τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να μάθει το έργο του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων και όσα μπορεί να προσφέρει στον πολιτισμό, την κουλτούρα και την παράδοση για το Ληξούρι και ολόκληρη την Κεφαλονιά.
* Στο περιθώριο της βραδιάς, ο συλλέκτης, Χαράλαμπος Μακρής τίμησε τον Παναγή Σκλάβο και τον Νίκο Μπούκα, προσφέροντας τους ένα μουσικό όργανο και ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Γιώργο Μολφέτα, αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts