Ο Αναπληρωτής του… Θεού και η πρόταση μομφής

Για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε πολύ επεισοδιακά σήμερα το πρωί με πρόταση μομφής κατά του προέδρου από τον Μάκη Δημητράτο και αποχώρηση του Σπύρου Σαμούρη λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Σπύρος Σαμούρης ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο επί της διαδικασίας και έκανε σε έντονο ύφος τα παράπονά του στον πρόεδρο, Μάκη Παπαναστασάτο, αναφορικά με την ημέρα και την ώρα συνεδρίασης του Δ.Σ. «Ο κανονισμός αναφέρει πως μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις τα Δ.Σ. γίνονται πρωί και σε εργάσιμες ώρες», ανέφερε ο κ. Σαμούρης και επιχειρηματολόγησε λέγοντας στο τέλος πως «ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά δεν είναι παρόν για να δει τι γίνεται στο Δ.Σ. Εδώ κάποιος κοροϊδεύει κάποιους», αναφερόμενος στον Αναπληρωτή του Δημάρχου, Διονύση Λυκούδη, ο οποίος πήρε την σκυτάλη για να του απαντήσει, με τον κ. Σαμούρη όμως να έχει ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Μάκης Δημητράτος ήταν αυτός που πήρε το λόγο και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου μέσα σε μεγάλη ένταση, με τον κ. Λυκούδη να παρεκτρέπεται και να λέει: «Πάτε στις Βρυξέλλες και τρώτε σφαλιάρες, μαζέψτε τον». Ακολούθησε πανδαιμόνιο, όπου πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι πήραν τον λόγο, με τον Βασίλη Ρουχωτά να λέει στο προεδρείο: «Μην ξανακαλέσετε τον Δήμαρχο στα Δ.Σ., κουράζεται και δεν χρειάζεται». Εδώ υπήρξε μεγάλη διένεξη με τον κ. Λυκούδη και η μάχη άναψε όταν πήραν τον λόγο ο Νίκος Ανουσάκης και ο Διονύσης Αραβαντινός. «Έχει ξεφύγει, νομίζεις ότι έχεις το αλάθητο του Πάπα, ωστόσο είσαι μόνο μαγκιά και φιλιστρίνι», είπε ο κ. Αραβαντινός στον Αναπληρωτή, ενώ ο κ. Ανουσάκης φώναζε ότι «ο κ. Ρουχωτάς έχει μπιτσιλίρει λόγω ηλικίας και θα ηρεμήσει αν του φτιάξουν το άγαλμά του στο Ληξούρι». Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολης» δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω λέγοντας για παραποίηση πρακτικών στην προηγούμενη θητεία της Δημοτικής; Αρχής «καρφώνοντας» τον κ. Ανουσάκη, που του απάντησε ότι είναι ψεύτης και συκοφάντης.

Ο απαράδεκτος Αντιδήμαρχος Πυλάρου
Στο χορό μπήκε και ο Αντιδήμαρχος Πυλάρου, Μάκης Αλυσανδράτος λίγο αργότερα και αναφερόμενος στον κ. Ρουχωτά του είπε «ντροπή σου» και «άντε χάσου από εδώ», κάνοντας ακόμη και Συμβούλους της παράταξής του να αναρωτιούνται για τον απαράδεκτο τρόπο που μίλησε. Ο κ. Ρουχωτάς σηκώθηκε όρθιος, πήγε στο προεδρείο, ζήτησε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει ο κ. Αλυσανδράτος, κάτι που δεν έγινε και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πράγματα κάπως ηρέμησαν. Την πιο μεστή ατάκα του πρώτου μέρους του Συμβουλίου την είπε ο Γρηγόρης Σταμούλης αναφερόμενος στον Διονύση Λυκούδη. «Τα πρωινά Συμβούλια είναι για συνταξιούχους, ανεπάγγελτους και επαγγελματίες πολιτικούς και εμείς δεν είμαστε τίποτε από όλα αυτά. Ο κ. Λυκούδης δεν είναι Αναπληρωτής του Δημάρχου, αλλά νομίζει πως είναι ο Αναπληρωτής του Θεού στη γη». Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του είπε αφήνει την χλεύη να επικρατεί μέσα στην αίθουσα. Κατά έναν παράδοξο τρόπο οι δύο Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμικοί στις πρώτες τοποθετήσεις τους, κρατώντας χαμηλούς τόνους, καταδικάζοντας ωστόσο τη λειτουργία του Δ.Σ. έτσι όπως γίνεται από τον πρόεδρο. Τελικά η πρόταση μομφής δεν συζητήθηκε και ο κ. Παπαναστασάτος παρέμεινε στη θέση του.
Σημείωση: Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ, που παραλίγο να χυθεί αίμα.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts