Συγχώνευση δύο κορυφαίων τραπεζών

Βόμβα στον τραπεζικό τομέα καθώς δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες συγχωνεύονται τη Δευτέρα. Ποιές είναι οι τράπεζες; Παρά την κατρακύλα των τιμών των μετοχών, επανέρχονται στο… προσκήνιο οι συγχωνεύσεις τραπεζών.
Tραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «όλοι κρατούν διαύλους επικοινωνίας με όλους». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank. Η συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, όπου οι δύο τράπεζες κατέχουν σημαντικά μερίδια μέσω των εκεί θυγατρικών τους. Η κίνηση αυτή δυναμώνει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς το νέο σχήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Το deal αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν αποκλείεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, όπως π.χ. το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που συμμετέχει στην Alpha. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της Blackrock, τις συνέργιες που θα προκύψουν, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν (πώληση θυγατρικών, διεθνών συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας), ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους.

Τα οφέλη της συγχώνευσης Alpha-Eurobank
Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα οφέλη που προκύπτουν από μια συγχώνευση αφορούν τις συνέργιες που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση τραπεζών. Βέβαια, οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν πλήρως το βασικό
πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι απόψεις των τραπεζιτών ως προς τη χρησιμότητα των τραπεζικών γάμων στην παρούσα φάση ποικίλλουν. Άλλοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα σταματήσει τον κατήφορο των τραπεζικών μετοχών και την απαξίωση του Χρηματιστηρίου. Eπιπλέον, το διευρυμένο μέγεθος της νέας τράπεζας διευκολύνει την ενεργοποίηση των μετόχων και την προσέλκυση επενδυτών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνέργιες που προκύπτουν από μια συγχώνευση έχουν θετική απήχηση στα κεφάλαια της νέας τράπεζας και περιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν αθροιστικά οι δύο τράπεζες. Βεβαίως σημειώνουν ότι εν όψει των ελέγχων της BlackRock, κανένας δεν είναι εύκολο να υπολογίσει το τι θα προκύψει από τον έλεγχο επειδή δεν είναι γνωστό το μοντέλο που θα εφαρμόσει ο διεθνής οίκος και μια συγχώνευση ενδεχομένως να δημιουργήσει εκπλήξεις στο μέλλον. Πάντως, για να έχει νόημα η συνένωση Alpha-Eurobank προϋπόθεση είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα δίκτυα με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη και ενδεχομένως άνοιγμα σε νέα σημεία και επίσης να συγχωνευθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το back office, το dealing room κτλ. Aυτό βέβαια σημαίνει μείωση προσωπικού με απολύσεις.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts