Στο επίκεντρο πάλι οι μετανάστες

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό πως γκρέμισε ό,τι καλό είχε γίνει από τη ΝΔ, αλλά για πλήρη έλλειψη σχεδίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Καραγκούνη: «Ο κ. Τσίπρας όσες συσκέψεις και να κάνει για το μεταναστευτικό δεν πείθει κανέναν πια. Αφού γκρέμισε ό,τι καλό είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού διαφήμισε για έξι μήνες τόσο με την πολιτική του, όσο και με το νόμο για την ιθαγένεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα με αφύλακτα σύνορα, τώρα, μετά από μισό χρόνο, θυμήθηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μπερδεύει τους παράτυπους μετανάστες με τους πρόσφυγες. Ομολογεί πως δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μιλά για τη συγκρότηση Διαχειριστικής Αρχής που η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε, ενώ για έξι μήνες την αγνόησε παντελώς. Προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους ευρωπαίους, αλλά δεν λέει γιατί δεν αξιοποίησε έως τώρα τους κοινοτικούς πόρους. Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια επαναπροωθούνταν στις πατρίδες τους τόσοι παράτυποι μετανάστες όσοι εισέρχονταν στην Ελλάδα, δεν λέει στον ελληνικό λαό πόσοι επαναπροωθήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Ας πει συγκεκριμένα πόσοι εισήλθαν κατά τους τελευταίους έξι μήνες και πόσοι εξήλθαν από την Ελλάδα. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησής του και σε αυτό το ζήτημα είναι εκκωφαντική».

Επίθεση και από το ΚΚΕ
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ: «Το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται απ’ τη στιγμή που και η σημερινή κυβέρνηση παραμένει πιστή στο ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν ‘αλληλεγγύη της ΕΕ και επιδιώκει να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που αποτελούν τη βασική αιτία για τα κύματα των προσφύγων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να κρυφτούν με την επίκληση του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος. Πρώτον, η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, τις οποίες ο πρωθυπουργός στα λόγια και μόνο καταγγέλλει. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια υιοθέτησε όλα τα προσχήματα αυτών των επεμβάσεων και σήμερα υπόσχεται τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο, που θα εμπλέξει τη χώρα ακόμα πιο ενεργά σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεύτερον, η κυβέρνηση εναποθέτει τη λύση του προβλήματος στην ΕΕ, όπου κυριαρχούν η καταστολή, το κυνήγι μεταναστών και προσφύγων, η επιλεκτική μετανάστευση στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου και οι αντιδραστικοί κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3, που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο για πάνω από 2.000 πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς. Τρίτον, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών και για τη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Υποκαθιστά τις ευθύνες του κράτους με τη συγκινητική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και αρκείται στα ψίχουλα των κοινοτικών κονδυλίων, που στη πλειοψηφία τους κατευθύνονται σε διάφορες ΜΚΟ. Η άθλια κατάσταση στην Αθήνα με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν βρει, λόγω της ανυπαρξίας άλλων χώρων και υποδομών, καταφύγιο στο Πεδίον του Άρεως και η προβλεπόμενη μεταστέγαση τους σε παντελώς ακατάλληλο χώρο στο Βοτανικό, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στα νησιά όπως η Κως, η Λέσβος κ.ά. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας ταυτόχρονα:
-Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
-Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.
-Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου.
-Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.
-Να φύγει ο Frontex και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, καμία νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο, απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts