Πλημμυρόπληκτη ή όχι η Κεφαλονιά;

Συνέντευξη Τύπου παρέδωσε σήμερα το μεσημέρι στο κτήριο της Π.Ε. ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, αναφορικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νησί μας.
Το παρόν στη συνέντευξη έδωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Σουζάνα Πεφάνη και Νικόλας Βαλλιανάτος, ενώ έλαβε μέρος και ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας. Στην αρχή της τοποθέτησή του ο κ. Γαλιατσάτος έκανε λόγο για τις νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα που ανέκυψαν στην ΠΙΝ μετά τις πλημμύρες. «Ο συντονισμός της ΠΙΝ υπήρξε ικανοποιητικός, αφού με την ανταπόκριση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, των Εθελοντικών Ομάδων και κάποιων ιδιωτών χωρίς αντίτιμο, τα προβλήματα μετά την νεροποντή αντιμετωπίστηκαν αμέσως», ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε: «Άμεσα περιορίστηκε αισθητά το αρνητικό αποτέλεσμα της καταστροφής, αφού το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου άνοιξε σχεδόν αμέσως. Ο σωστός σχεδιασμός έφερε θετικά αποτελέσματα που περιόρισαν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου». Αναφορικά με τη συνδρομή της πολιτείας ο Περιφερειάρχης είπε: «Η πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα και κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Ο στρατός έστειλε οχήματα τα οποία έκανα πάρα πολύ καλή δουλειά και τους ευχαριστούμε πολύ. Από εδώ και πέρα είναι αίτημά μας προς την πολιτεία να ανακηρύξει την Κεφαλονιά πλημμυρόπληκτη και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για εμάς. Αν γίνει αυτό η πολιτεία θα καθορίσει τα ποσά και τις διαστάσεις που πρέπει να πάρει η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες. Πρέπει άμεσα να υποβληθεί φάκελος προς την κυβέρνηση με ευθύνη της Περιφέρειας και συμμετοχή του Δήμου και άλλων φορέων, έτσι ώστε η Βουλευτής μας να βοηθήσει με την ιδιότητά της».

Δικαιοσύνη και νομιμότητα
Ο κ. Γαλιατσάτος στη συνέχεια έκανε αναφορά για το περιεχόμενο του φακέλου λέγοντας: «Ο φάκελος αυτός πρέπει να τεκμηριώνει γιατί η Κεφαλονιά πρέπει να αναγνωριστεί ως πλημμυρόπληκτη περιοχή. Να γίνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από τον Δήμο και την Περιφέρεια και το υλικό αυτό, μαζί με φωτογραφίες να φτάσει στο Υπουργείο. Είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε σωστά τα αιτήματά μας και να εξεταστεί σοβαρά το θέμα επιβίωσης εκατοντάδων συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Μπορεί η Κεφαλονιά να κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθούν και αποζημιώσεις. Τα λίγα χρήματα που έχει η Περιφέρεια στα ταμεία της είναι ελάχιστα και αυτά προορίζονται για άμεσες λύσεις στα προβλήματα αποκατάστασης, όχι όμως για αποζημιώσεις. Η ΠΙΝ έχει 800 χιλ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, με προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν άμεση ανάγκη». Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για τα ρέματα, αλλά και τις ανεμογεννήτριες. «Να ενεργοποιηθεί άμεσα η δικαιοσύνη και να δώσει λύσει στο ρέμα της Λαγκάδας, το οποίο έχει μπαζωθεί. Κάποια ρέματα ανήκουν στην Περιφέρεια, άλλα στον Δήμο και άλλα στην Δασική Υπηρεσία. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα πράγματα. Είναι υποχρέωση να εξεταστεί η επίπτωση των ανεμογεννητριών και να δούμε αν εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες. Η νομιμότητα πρέπει να επικρατήσει και γιατί όχι να έρθουν και πρόστιμα». Ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ανέφερε ότι προχωράει η καταγραφή των επαγγελματικών οχημάτων και αποθηκών που έχουν υποστεί ζημιές. Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, έγιναν τέσσερις αιτήσεις στο Π.Σ. για νέες εγκαταστάσεις και μετά από εισήγηση δική μου το Π.Σ. γνωμοδότησε αρνητικά ήδη από πέρσι. Ο κ. Γαλιατσάτος κλείνοντας ανέφερε πως πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα και να δοθεί προτεραιότητα σε «επικίνδυνες» περιοχές, όπως αυτή των Σιμωτάτων.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts