Εκρηκτική κατάσταση στη Δ/Κ Αργοστολίου

Συνεδρίασε χθες το βράδυ μέσα σε εκρηκτικό κλίμα το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου με βασικό θέμα τις ζημιές και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πόλη μετά την τελευταία θεομηνία.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Λούκας Νιφοράτος, εξέφρασε τα παράπονά του για τη αντιμετώπιση που έτυχαν τα μέλη της Δ/Κ από τον Δήμο Κεφαλονιάς και εξαπέλυσε μύδρους κατά της Δημοτικής Αρχής. «Δεν μας φώναξαν ποτέ να συμμετάσχουμε σε κανένα όργανο και σε καμία Επιτροπή, παρά το μόνο που έκαναν ήταν υπάλληλοι του Δήμου να μου δίνουν διαταγές και εντολές για το τι πρέπει να κάνω. Εμείς είμαστε θεσμός, δεν έχει δικαίωμα να μας καταργήσει κανένας. Δημιουργήθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση και θέλησαν να μας μπλέξουν στο πανηγύρι που ετοίμαζαν», ανέφερε ο κ. Νιφοράτος και συνέχισε: «Από την προηγούμενη θητεία μας, από τις αρχές του 2013 είχαμε στείλει έγγραφο στον Δήμο και τις Τεχνικές Υπηρεσίας (Ευρύκλεια Παπαδήμα και Σπυρονικόλα Σολωμό) αναφορικά με τον κίνδυνο που υπήρχε στο Δράπανο μετά από ισχυρή βροχόπτωση. Ο τότε Αντιδήμαρχος, αλλά και οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν συμφωνήσει πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να το διορθώσουν. Αργότερα στείλαμε και δεύτερο έγγραφο αναφέροντας για το κλειστό ρέμα εκεί και για τους κινδύνους, ωστόσο και πάλι δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του Δήμου. Η περιοχή ανήκει στη Κοινότητα Φαρακλάτων, αλλά εμείς εκεί έχουμε περιουσιακά στοιχεία».

«Θέλουν να φτιάχνουν τα μαγαζάκια τους»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Διακάτος, ο οποίος επιτέθηκε και αυτός στη Δημοτική Αρχή λέγοντας: «Είμαστε και εμείς υπεύθυνοι που δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μας λαμβάνει υπόψη της η Δημοτική Αρχή. Έχουμε κάποιες αρμοδιότητες από τον Καλλικράτη, αλλά από τον Δήμο δεν μας λαμβάνουν υπόψη, θέλουν απλά να μοιράζουν την πίτα όπως θέλουν και να φτιάχνουν τα μαγαζάκια τους. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να ενημερώσουμε τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσουμε και τις άλλες Κοινότητες». Ο Παναγής Τζαννάτος ανέφερε πως ζήτησαν από τον Δήμο την βοήθειά του για την στελέχωση Επιτροπής καταγραφής των ζημιών, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό έγινε μέσω του επικεφαλή της παράταξής του, Νίκου Γκισγκίνη. «Έχει υποβαθμιστεί η Κοινότητά μας. Έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε και να λύνουμε προβλήματα στο Αργοστόλι. Από τον Δήμο κινήθηκαν εκ του πονηρού και μας πλησίασαν μέσω των παρατάξεών μας». Ο Μάκης Καούκης μίλησε γενικότερα για τις αρμοδιότητες της Κοινότητας και έριξε την αποκλειστική ευθύνη στον Δήμο. «Πρέπει να καταγγείλουμε τις ενέργειες του Δήμου που μας παρακάμπτει σε πολλά θέματα. Πρέπει οι αποφάσεις μας να μην περνούν από λογοκρισία, να μην είμαστε διακοσμητικό στοιχείο και μόνο γνωμοδοτικό όργανο». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουμαριώτη, ο οποίος απευθύνθηκε στον Λούκα Νιφοράτο. «Μετά από τόσο καιρό μας λες τα ίδια για την απαξίωση της Κοινότητάς μας. Ότι έχουμε εισηγηθεί δεν έχει περάσει σχεδόν ποτέ. Δεν έχουμε λόγο για τίποτε, ωστόσο φταίμε και εμείς για αυτή την κατάσταση και πιο πολύ εσύ κ. Νιφοράτε».

«Έρχομαι εδώ και κάνω την γλάστρα»
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Ιάκωβος Νιφοράτος, Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Υπάρχει τεράστια απαξίωση της Δ/Κ από τον Δήμο. Όλοι αγωνιζόμαστε για την πόλη που ζούμε και εκπροσωπούμε περίπου 15000 κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του Δήμου αναφορικά με τις αρμοδιότητες και τις εισηγήσεις μας σε πολλά θέματα. Τώρα είναι η ευκαιρία να δούμε το θέμα σε άλλη βάση. Για παράδειγμα η Κοινότητά μας θα μπορούσε να είχε ταμείο 20-30 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να προσφέρουμε μικρά έργα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά η κοινότητά μας. Μπορούμε να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή κλείνοντας την Κοινότητα για 15 ημέρες και παράλληλα να αρχίσει η συζήτηση με τα αρμόδια όργανα. Δεν θέλω να περιθάλψω κανέναν και δεν θα σιωπώ στα προβλήματα που έχουμε ως Δ/Κ. Αν δεν υπάρξει πρόοδος εγώ θα παραιτηθώ από το Συμβούλιο». Η Ισμήνη Κρεμμύδα πήρε στη συνέχεια τον λόγο αναφέροντας: «Κανένας δεν ακούει την γνώμη μας. Ο μόνος μας ρόλος είναι να λέμε ναι σε εγκρίσεις αδειών καταστημάτων. Βρισκόμαστε εδώ για το καλό της πόλης και δεν βλέπουμε παρατάξεις. Εγώ δεν έχω λόγο να αφιερώνω ώρα για να έρχομαι εδώ και να κάνω την γλάστρα. Είμαστε εδώ εθελοντικά και ο κόσμος μας κατηγορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Επίθεση Νιφοράτου στον Λυκούδη
Λάβρος κατά την δευτερολογία του κατά του Αντιδημάρχου Αργοστολίου, Διονύση Λυκούδη, ήταν ο πρόεδρος της Δ/Κ, Λούκας Νιφοράτος. «Ζήτησα από την αρχή της θητείας μας η Δ/Κ να έχει να κάνει μόνο με τον Αντιδήμαρχο Αργοστολίου για να αποφύγουμε πολλές διαδικασίες και να λύνονται προβλήματα. Ο κ. Λυκούδης στην πρώτη μας συνάντηση εδώ και ένα χρόνο μας είπε πως το Αργοστόλι δεν έχει προβλήματα και πως η Δ/Κ είναι μόνο για να διοργανώνει και να συμμετάσχει σε… καρναβάλια. Η επικοινωνία μαζί του στη συνέχεια ήταν πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη. Δεν μπορούσα να κλείσω ραντεβού μαζί του για να συζητήσουμε. Αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις τελευταίες πλημμύρες θέλω να καταγγείλω ότι ορισμένοι Δημοτικοί Υπάλληλοι έπιναν τον καφέ τους στην πλατεία και ήθελαν να στείλουν εμάς να καταγράψουμε τις ζημιές». Τελικά, μετά από πολύ συζήτηση το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία θα είναι καλεσμένοι ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου και οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να παρουσιαστεί η κατάσταση της Δ/Κ και να αποκατασταθεί ο ρόλος της στη κοινωνία του Αργοστολίου και πάνω από όλα ο Δήμος να αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές της.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts