Σε δίκη οδηγείται η Κριστίν Λαγκάρντ

Γαλλικό δικαστήριο ζητά την παραπομπή σε δίκη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για αμέλεια στην υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας το 2008 όταν η ίδια διατελούσε υπουργός Οικονομικών ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Crédit Lyonnais, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Το δικαστήριο έδωσε εντολή να προσαχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για το ρόλο της στην συμφωνία για την παραχώρηση από το γαλλικό κράτος αποζημίωσης ύψους 404 εκατομμυρίων ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί. Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République), το ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία και μη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, δεν έχει κάνει επί του παρόντος κάποιο σχόλιο σχετικά με την απόφαση, στην οποία αναφέρθηκαν ο τηλεοπτικός σταθμός i>Télé και ο δικτυακός τόπος Mediapart. Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση μιλώντας στον iTélé και προσέθεσε ότι θα συμβουλεύσει την επικεφαλής του ΔΝΤ να ασκήσει έφεση. «Είναι ακατανόητο. Θα προτείνω στην κυρία Λαγκάρντ να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης», δήλωσε. Πράγματι η Λαγκάρντ λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς κορυφαίος Γάλλος εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τον Σεπτέμβριο να διακοπεί η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για αμέλεια όσον αφορά την υπόθεση Ταπί. Η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών όταν είχε αποφασιστεί η καταβολή της αποζημίωσης στον Ταπί για την υπόθεση της εξαγοράς της Adidas.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «θα ήθελε να επαναβεβαιώσει ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους και συμμορφούμενη πλήρως με τον νόμο», ενώ «συμφωνεί με την άποψη του εισαγγελέα ότι δεν υφίσταται καμία βάση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της». Πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς θεσμού του οποίου ηγείται για την εξέλιξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε γραπτή ανακοίνωσή του. Η Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2011, διώκεται για «αμέλεια» στην υπόθεση διαμεσολάβησης στην οποία η ίδια έλαβε την τελική απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης στον Ταπί, ο οποίος κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε από μια κρατική τράπεζα, την Crédit Lyonnais. «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενημερώνεται για την υπόθεση αυτή» προσέθεσε ο Ράις.
Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της. «Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου και δεν βλέπω το πώς αυτό θα την εμποδίσει να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Η πολύκροτη υπόθεση έχει γεύση πολιτικού σκανδάλου, καθώς από τη δικαστική έρευνα προκύπτει ότι η απόφαση της διαιτησίας διαμορφώθηκε προς όφελος του Ταπί, ενώ έχουν διατυπωθεί υποψίες ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ευνόησε τον επιχειρηματία για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts