«Ιδιωτική ασφάλιση: Ο Δήμος έδειξε τον δρόμο»

Ένα ποσό που ανέρχεται στις 620.000 ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσφατα από την Εθνική Ασφαλιστική ο Δήμος Κεφαλονιάς ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τρία δημοτικά κτίρια από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014. Πρόκειται για το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», το Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου «Το Μαρκάτο» και το παλιό Δημαρχείο Παλλικής, με τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση να παίρνει πάνω του την υπόθεση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο αποζημίωσης για την αποκατάσταση των ζημιών.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να απευθυνθούμε στον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο, ασφαλιστικό σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κεφαλονιά, που δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο τα τελευταία τρία χρόνια μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής στο ΤΕΙ Κρήτης. Μάλιστα, στο πλαίσιο της κουβέντας, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε ακόμη για τις σαρωτικές αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό και πως βιώνει ο ίδιος τη δικαιολογημένη αγωνία και ανασφάλεια του κόσμου.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ανδρεαδάκη

«Απαραίτητο να είναι ασφαλισμένα κτίρια και επιχειρήσεις»
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τη συζήτηση μας, με το θέμα της αποζημίωσης των τριών δημοτικών κτιρίων, με ένα χρηματικό ποσό, που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προσφέρει το κράτος τη δεδομένη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Η ιδιωτική ασφάλιση είναι σαν ένας τεράστιος κουμπαράς, όπου όλοι συμφωνούν να βάλουν τα χρήματα τους, έτσι ώστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια φυσική καταστροφή, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τους σεισμούς, να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα η οποιαδήποτε ζημιά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κράτος δεν μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να παρέχει χρήματα για την αντιμετώπιση ενός σεισμού, μιας φωτιάς ή μίας πλημμύρας. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, μάλιστα, που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια σεισμογενής περιοχή, είναι απαραίτητο να είναι ασφαλισμένα τόσο τα κτίρια όσο και οι επιχειρήσεις. Και πιστεύω ότι εδώ ο Δήμος έδειξε το δρόμο, καταφέρνοντας να αποζημιωθεί με ένα σημαντικό ποσό αφού προνόησε για την ασφάλιση των κτιρίων του». Εκτός, όμως, από τα κτίρια και τις επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όπως μας είπε, ότι είναι απαραίτητη και η ασφάλεια των οχημάτων. «Είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό να έχουμε ένα όχημα σε κυκλοφορία και να είναι ανασφάλιστο. Είναι επιβεβλημένο να κάνει κάτι το κράτος και να προβεί σε κυρώσεις σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα» πρόσθεσε.

FRG_1193_

Στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση για την Υγεία
Εν συνεχεία, μιλήσαμε για το «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού, όπου οι σαρωτικές αλλαγές που επίκεινται από την κυβέρνηση κατ’ απαίτηση των δανειστών, έχουν «αναγκάσει» ολοένα και περισσότερα άτομα να στραφούν προς την ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα της Υγείας. Οπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρόπουλος «όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ειδικά οι ανασφάλιστοι που ρωτάει να μάθει ποιο είναι το κόστος και οι παροχές μιας ιδιωτικής ασφάλισης. Μάλιστα μένουν έκπληκτοι όλοι όταν αντιληφθούν πως πλέον, το κόστος ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου φτάνει να είναι κατά 1/6 λιγότερο από το αντίστοιχο της δημόσιας ασφάλισης. Το δυσάρεστο είναι, βέβαια, ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας του δημοσίου έχει μειωθεί με την κατάσταση που επικρατεί πλέον στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού των νοσοκομείων. Είναι απαραίτητο, όμως, η ιδιωτική ασφάλιση να παραμείνει ως επικουρική και σε καμία περίπτωση να μην πάρει εξ ολοκλήρου τη θέση της κοινωνικής ασφάλισης.»

«Έλλειψη πολιτικής βούλησης για το συνταξιοδοτικό»
Και μια και αναφερθήκαμε στο συνταξιοδοτικό, ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος, με την γνώση και την εμπειρία του, πάνω στο αντικείμενο, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν όλα όσα οι Ευρωπαίοι απαιτούν τώρα να εφαρμόσουμε καθώς αποτελούν μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το πρώτο μνημόνιο. «Ολα αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί και να είχαν γίνει. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει μια κατώτατη σύνταξη η οποία στη χώρα μας ορίστηκε από το πρώτο μνημόνιο στα 67 έτη και στα 369 ευρώ. Σήμερα, όμως, πέφτουμε από τα σύννεφα που ακούμε για την εφαρμογή μιας τέτοιου μεγέθους κατώτατης σύνταξης, γιατί είχαμε μάθει να μας προσφέρονται υψηλές παροχές από το κράτος. Έτσι, λοιπόν, είναι δύσκολο να δεχθούμε την κάθετη περικοπή των παροχών και των συντάξεων. Για όλα αυτά, όμως, φταίει η έλλειψη πολιτικής βούλησης στη χώρα μας γιατί αν είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα μέρος αυτών των σκληρών μέτρων, από το 2008, σήμερα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα».

FRG_1197_

Πιστοποίηση ασφαλιστικών συμβούλων και αξιολόγηση εταιριών
Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Παπαθεοδωρόπουλο για τους προβληματισμούς και τους ενδοιασμούς που του εκφράζουν καθημερινά οι πολίτες όταν συζητάει μαζί τους για τη σύναψη μιας ιδιωτικής ασφάλειας. «Ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους είναι αν είναι αξιόπιστες οι εταιρείες και κατά δεύτερο αν είναι αξιόπιστο το πρόγραμμα και οι παροχές του. Το γεγονός ότι στο παρελθόν οι περισσότεροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι δεν έκαναν τη δουλειά ως κύριο επάγγελμα και έδιναν έμφαση στις γρήγορες και άμεσες αμοιβές τους, δημιούργησε μια κακή εντύπωση για τον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει και σ’ αυτό βοήθησε η πιστοποίηση μέσω εξετάσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα πρέπει, πλέον, να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι για να ασκήσουν το επάγγελμα. Όσο για τις εταιρείες, κάθε τρεις μήνες, είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν τις επιδόσεις τους και να αξιολογείται η φερεγγυότητα τους καθώς και η χώρα μας πλέον εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή οδηγία Solvency 2 (νόμος 4364/2016) και έτσι ουσιαστικά αναμένεται να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως η ΑΣΠΙΣ και άλλες εταιρείες, που έκλεισαν ξαφνικά και άφησαν μετέωρους τους ασφαλισμένους τους. Ακούγεται, επίσης, ότι θα έχουμε εξαγορές και συγχώνευσεις ασφαλιστικών εταιριών έτσι ώστε να μπορέσουν οι εταιρίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας. Αυτό από τη μία είναι καλό γιατί θα δημιουργηθούν όμιλοι με μεγαλύτερη δυναμική και φερεγγυότητα αλλά από την άλλη είναι κακό γιατί πολλοί συνάδελφοί και υπάλληλοι εταιριών δυστυχώς θα χάσουν τη δουλειά τους».

Καταλήγοντας, ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό να μην χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους. «Η πώληση ασφαλιστικών προιόντων που προσφέρετε, πλέον, από το ίντερνετ σε χαμηλότερες τιμές, δεν θα πρέπει να μειώσει την αξία της ανθρώπινης επαφής, που υπάρχει με τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Φυσικά, είμαι υπέρ της τεχνολογίας αλλά αυτό που μετράει είναι να διατηρηθεί η καλή επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στον ασφαλιστικό σύμβουλο και τον ασφαλισμένο έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα δίπλα του σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή».

Related Posts