Εκταμίευση δόσης με συμφωνία-πακέτο για μέτρα και χρέος

Λύσεις για συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής και για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να συνυπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το Eurogroup στην ανακοίνωση για την ατζέντα των συζητήσεων στη συνεδρίαση στις 9 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζητά να κλείσει το ζήτημα και να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα, ενώ ο Β. Σόιμπλε βλέπει κινητικότητα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, αλλά και ανοικτά ακόμη ζητήματα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται: «Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Σήμα θα δοθεί στο σημερινό EWG
Σε κάθε περίπτωση εικόνα για το πού βρισκόμαστε και τις πιθανότητες επιτυχίας του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην οποία θα συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η έκβαση του σημερινού EWG στο οποίο εκπροσωπούνται οι στενότεροι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (αλλά και στελέχη των τεσσάρων Θεσμών συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ), θα κρίνει πολλά, λένε οι γνωρίζοντες. Οι πιθανότητες για συμφωνία «πλαίσιο» την Δευτέρα παραμένουν σύμφωνα με κοινοτικές πηγές 50-50. Το τρέχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την Δευτέρα 9 Μαΐου το έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών θα μπορούσε να καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής, αλλά και της νομικής φυσιογνωμίας του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, πάντοτε εφόσον υπάρχει συμφωνία «πλαίσιο» στο Eurogroup, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (μέσα από την αυτόματη κατάργηση φοροαπαλλαγών, τη μείωση μισθών στο Δημόσιο και την περικοπή υφισταμένων κύριων συντάξεων) στην κατεύθυνση έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level-agreement) το οποίο θα μπορούσε να λάβει την πολιτική «ευλογία» ή αλλιώς τη σφραγίδα έγκρισης (rubber-stamp) από το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts