Στην Κάρπαθο συνετρίβη το αεροπλάνο

Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και επιβεβαίωσε μέσω twitter η αεροπορική εταιρεία. «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος, την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος ή την τύχη των επιβατών. Η τελευταία επικοινωνία του πληρώματος του αιγυπτιακού αεροσκάφους με τους 66 επιβάτες έγινε ώρα 02:55 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την ώρα εκείνη ο θάλαμος διακυβέρνησης του Airbus της EgyptAir είχε την τελευταία επικοινωνία με το Αθήνα control, ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Αίγινα. Από εκείνη την ώρα οι επικοινωνίες με το αεροσκάφος χάθηκαν. Ώρα 03:37 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έθεσε το αεροσκάφος σε φάση αβεβαιότητας.
Λίγα λεπτά μετά, ακριβώς στις 03:41 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έθεσε το αεροσκάφος σεφάση κινδύνου. Ταυτοχρόνως δόθηκε εντολή απογείωσης σε ένα ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 το οποίο κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που θεωρείται ότι μπορεί να έχει χαθεί το αεροσκάφος. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης με 56 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας, συνολικά δηλαδή με 66 επιβαίνοντες. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό από την αεροπορική εταιρεία ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και δύο βρέφη και ένα παιδί. Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών που δημοσίευσε η EgyptAir, πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.
Την στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών. Το αιγυπτιακό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η ακτοφυλακή της χώρας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κάιρο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Airbus A320 εξελίσσονται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Καρπάθου με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα και πλοία για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας. Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες πάντως έχουν δηλώσει πως είδαν μία φλεγόμενη μπάλα στον ουρανό. Σύμφωνα με την Daily Mirror, τη μαρτυρία αυτή κατάθεσε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με στέλεχος της EgyptAir που μίλησε στο CNN, ο πιλότος είχε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, με τις 2.000 από αυτές να έχουν γίνει σε αεροσκάφος Airbus A320. Οσο για τον συγκυβερνήτη είχε 2.766 ώρες πτήσης. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό αυτή η πτήση ήταν η πέμπτη που έκανε το αεροπλάνο μέσα στην ίδια μέρα.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts