«Διαξιφισμοί» για τον Πλατύ Γιαλό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση που οργάνωσε ο Δήμος στην παραλία του Πλατύ Γιαλού για να εμποδίσει τη διαδικασία παραχώρησης της στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης (6/7) μονοπωλώντας τη συζήτηση για περισσότερο από δύο ώρες.
Το ζήτημα έθεσε στο Σώμα εκτός ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκης Παπαναστασάτος και αποφασίστηκε ομόφωνα να συζητηθεί, με εισηγητή τον Γιάννη Κουρούκλη από τη Λαϊκή Συσπείρωση. «Η παραχώρηση του Πλατύ Γιαλού δεν είναι ένας κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί προανάκρουσμα ιδιωτικοποιήσεων και για τις άλλες παραλίες και οικόπεδα της Κεφαλονιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός έχει μεγαλύτερα εμπόδια μπροστά του και θα στερηθεί το δικαίωμα της απρόσκοπτης προσβασης σε σημεία φυσικού κάλλους. H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποτελεί μόνο συνέχεια των προηγούμενων αλλά κάνει ξετσίπωτα τη βρώμικη δουλειά για πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θα πρέπει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα του, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη για τον αγώνα που έχει γίνει για τον Πλατύ Γιαλό, να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και να διεκδικήσει να μείνει έξω η ΕΤΑΔ από τον Πλατύ Γιαλό, τις παραλίες και εκτάσεις» τόνισε.

«Η κινητοποίηση ήταν μια θεατρική παράσταση, κάνατε ένα σόου»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Μιχαλάτος έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από τη Δημοτική Αρχή πεος το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτήρισε θεατρική παράσταση την κινητοποίηση της Δευτέρας. «Εχει καταργηθεί κάθε προσπάθεια διαλόγου και βοήθειας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάθαμε από τον Τύπο ότι υπάρχει κινητοποίηση. Με ποιο δικαίωμα ο Δήμαρχος μπαίνει σε ένα παζάρι με την ΕΤΑΔ χωρίς να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτά γίνονται μόνο στο Δήμο Κεφαλονιάς. Αυτή η εγκληματική στάση της Δημοτικής Αρχής γίνεται και στο Μύρτο και σε άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Επρεπε να είχε αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να είχε λάβει απόφαση που να πήγαινε προς τα πάνω. Δεν μας φέρατε ούτε την αλληλογραφία που κάνατε με την ΕΤΑΔ για να τη δούμε. Αρα δεν θέλετε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ ότι η κινητοποίηση ήταν ένα θέατρο, μια παράσταση, Βάλατε τους υπαλλήλους με μια μπουλντόζα στην είσοδο για να κάνετε ένα σόου. Για να δείξετε ότι νοιάζεστε για τα προβλήματα του Δήμου Κεφαλονιάς. Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι νοιάζεστε για τον Πλατύ Γιαλό γιατί θεωρούν ότι δεν υπηρετείται τα συμφέροντα του Δήμου Κεφαλονιάς. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο».

«Θα γραφτείτε αυτοδιοικητικά με μαύρα γράμματα»
Για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο και ο Σπύρος Σαμούρης. «Απαξιώθηκε παντελώς το Δημοτικό Συμβούλιο και στήθηκε μια θεατρική παράσταση στην είσοδο του Πλατύ Γιαλού. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα κατεπείγον δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα. Είστε ικανοί να υπερασπίσετε τα δικαιώματα του κεφαλλονίτικου λαού; Εμείς είμαστε υπέρ να παραδοθεί ο Πλατύς Γιαλός στον Δήμο άνευ ανταλλάγματος, χωρίς περιστροφές. Ετσι, όπως καταφέρατε να καταλήξει το θέμα ας δούμε τι ενέργειες να κάνουμε για να σώσουμε το άσωστο. Σε επικοινωνία που είχα με τη Βουλευτή με ενημέρωσε ότι στις 26/4 τις στείλατε ένα e-mail με την αλληλογραφία του Δήμου με την ΕΤΑΔ και έκτοτε δεν έγινε τίποτα. Δεν θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί όλοι και αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνετε και θα γραφτείτε αυτοδιοικητικά με μαύρες γράμματα στις σελίδες της Κεφαλονιάς».

«Να θωρακίσουμε την περιουσία του κεφαλλονίτικου λαού»
Ο Μάκης Δημητράτος, από τους «Ριζοσπάστες Ξανά», επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας. «Η σημερινή συνεδρίαση μου θυμίζει μνημόσυνο. Εχουμε ένα ΕΤΑΔ που δεν ξέρουμε ποιανού είναι παιδί και λέει ότι θα πάρει την παραλία. Ο Δήμος δεν αναφέρει κανένα μνημόνιο που είναι ο πατέρας του ΕΤΑΔ και η Περιφέρεια καμία κυβέρνηση που είναι ο νομοθέτης του ΕΤΑΔ. Τι θα κάνουμε; Η μία είναι να τη δώσουμε και η άλλη να πούμε μολών λαβέ. Θα τα δώσουμε ή θα αντισταθούμε; Ή θα του πούμε πάρ’ το και πούλησε το; Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα τα δώσουμε ή όχι και να είχε κληθεί και η Βουλευτής και η Περιφέρεια. Πρέπει να δούμε με ακόμη περισσότερη σοβαρότητα τα πράγματα. Θα πρέπει να κηρύξουμε την Κεφαλονιά αυτόνομη από διεκδίκηση κάθε δημόσιας περιουσίας. Θα πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν από εδώ να πάρει πράγματα από την Κεφαλονιά. Πρέπει να θωρακίσουμε την περιουσία του κεφαλλονίτικου λαού». Ο Ηλίας Παρίσης, από την παράταξη των ΦΙ.ΚΟ., χαρακτήρισε «κροκοδείλια» τα δάκρυα της Δημοτικής Αρχής για τον Πλατύ Γιαλό. «Λίγο καιρό πριν δεν ήσασταν οι ίδιοι που υποδεχθήκατε τη Fraport στο αεροδρόμιο; Αρα, λοιπόν, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν σας είδα να έχετε την ίδια ευαισθησία όταν επί τωρινής κυβέρνησης σταμάτησαν τα έργα στην Παλλική. Κλαίτε, όμως, με κροκοδείλια δάκρυα για τον Πλατύ Γιαλό. Κάθε τέτοια ενέργεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας αποτελεί προδοσία για την πατρίδα. Ο Πλατύς Γιαλός είναι περιουσία για το λαό της Κεφαλονιάς. Δεν διατίθεται για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και εμείς έτσι αντιμετωπίζουμε το θέμα».

«Απορώ με το σκεπτικό της αντιπολίτευσης»
Ο Νίκος Ανουσάκης μίλησε, από τη μεριά του, για… ψεκασμένους και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον Πλατύ Γιαλό από τη στιγμή που δεν κατονομάζονται οι φυσικοί αυτουργοί της υπόθεσης. «Κάποιοι έχουν απαρνηθεί το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου της Κεφαλονιάς και τους αρέσει να νομίζουν ότι ανήκουν μόνο σε μια περιοχή. Βλέπω κροκοδείλια δάκρυα από άτομα, που δεν θέλουν να είναι δημότες Κεφαλονιάς και τώρα εγκαλούν εμάς και κάνουν μάθημα. Για μας ο Πλατύς Γιαλός είναι βίωμα. Πραγματικά απορώ με το σκεπτικό της αντιπολίτευσης. Εχουμε μια κυβέρνηση που ενώ είχε βγάλει φλας αριστερά έστριψε δεξιά και τώρα έχει μια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που θα τη ζήλευε και η Μαργαρίτα Θάτσερ! Δεν επιτίθεστε, όμως, στον πραγματικό ηθικό αυτουργό που είναι η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να υφαρπάξει την παραλία. Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να ανανεώσει το χρησιδάνειο; Η Βουλευτίνα ήταν ενημερωμένη πλήρως. Τι την εμποδίζει να μπει μπροστά και να δώσει λύση; Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Κάνετε μια παρέμβαση αφήστε τον κακό Δήμο και πάρτε το πάνω σας. Ας σταματήσουμε, όμως, τώρα να τσακωνόμαστε. Δεχόμαστε μια επίθεση ως Κεφαλονιά  και νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δούμε πως θα αντισταθούμε».

«Ούτε κλοσάρ πάνε στον Πλατύ Γιαλό…»
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος μίλησε για υποβάθμιση του Πλατύ Γιαλού από τη Δημοτική Αρχή. «Η ουσία είναι ότι ο Πλατύς Γιαλός έχει υποστεί μια οφθαλμοφανή απαξίωση στα έξι χρόνια της Δημοτικής Αρχής. Η παρουσία του επικεφαλής της παράταξης στην κινητοποίηση ήταν για να δείξει ότι πρέπει να παραμείνει ο δημόσιας χαρακτήρας της παραλίας. Υπάρχει καμία σύγκριση αυτής της παραλίας με τη διπλανή (σ.σ. Μακρύ Γιαλό) ή με την Αντίσαμο; Ετσι, όπως είναι ο Πλατύς Γιαλός δεν μπορούν να πάνε ούτε κλοσάρ («clochard» μετάφραση: άστεγος μεγαλούπολης, κυρίως για το Παρίσι) για να βρέξουν τα πόδια τους! Αυτο που νομίζετε ότι ήταν μια κινητοποίηση, ήταν μια κινητοποίηση της ριγανάδας. μια παράσταση της πλάκας!». Τα λεγόμενα του κ. Αραβαντινού, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Νίκου Παπαδάτου, ο οποίος τόνισε: «Δεν υπάρχουν κλοσάρ στον Πλατύ Γιαλό άλλα άτομα που πληρώνουν 300 ευρώ στο White Rocks και μας δίνουν συγχαρητήρια για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Κανένας δεν ήρθε στον Πλατύ Γιαλό και να μην εξυπηρετηθεί. Γι αυτό μην μιλάτε για κλοσάρ άλλα για ανθρώπους. Εμείς λειτουργήσαμε την παραλία με πενιχρά μέσα με ελάχιστο προϋπολογισμό και κάναμε την καλύτερη δουλειά που μπορούσαμε». Ο Βασίλης Ρουχωτάς δεν εμφανίστηκε αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του Πλατύ Γιαλού και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει τις προτάσεις της για το θέμα. «Εγώ δεν φοβάμαι την ιδιωτικοποίηση του Πλατύ Γιαλού. Ποιους περιορισμούς θα έχει, όμως, ο ιδιώτης αν παραχωρηθεί η παραλία; Γιατί δεν μαζεύετε όλα τα θέματα που αφορούν τη Βουλευτή και να τα φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο μπροστά της. Εδώ αυτό που ταιριάζει είναι ότι η Κεφαλονιά καίγεται και ο Αλέκος Παρίσης αν και δεν έχει μαλλιά χτενίζεται. Θα περίμενα λοιπόν τη Δημοτική Αρχή που έχει την ευθύνη να προτείνετε πρακτικά μέτρα που να ακυρώνει στην πράξη αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση».

Ακολουθεί περισσότερο ρεπορτάζ για το θέμα…

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

 

Related Posts