Οδυσσέας και η χθαμαλή προς τη Δύση πανυπέρτατη Ιθάκη

Ο πανέξυπνος, έσθλος γιος του Λαέρτη και εγγονός του Αρκεισίου άτυχος και «πολύπαθος» Βασιλιάς της Ιθάκης, πρωτεργάτης της άλωσης της Τροίας, ο οποίος όμως «Ώλεσε νήας γλαφυράς και έκτινε Κεφαλλήνων ογ Αρίστους».
Αυτό το κατηγορητήριο είχε τραγικές συνέπειες για την δυναστεία των Λαέρτιδων, μετά τον Οδυσσέα. Τους άθλους του περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια ο εγγονός του Όμηρος, στα έπη του Οδύσσεια και Ιλιάδα, ο οποίος πολύ προσεκτικά και με μαεστρία αποφεύγει να αναφέρεται στις κατεργαριές και μειονεκτήματα του πανούργου παππού του και πολλές φορές σιωπά για την εκδικητική διάθεση του σε « όποιον δεν του έκανε», πράγμα που στοίχισε στους Έλληνες την εκτέλεση του μεγαλοφυούς Παλαμήδη δια λιθοβολισμού μάλιστα , όπου το στράτευμα του Αχιλλέα δεν έλαβε μέρος στην άδικη σκευωρία Οδυσσέα- Αγαμέμνονα, που καταδίκασε τον Παλαμήδη σε θάνατο. ( Σε Αυτή, σύμφωνα με τους μελετητές και ερευνητές οφείλεται η Μήνη του Αχιλλέα και άρνηση του να πάρει μέρος σε μάχες εναντίο των Τρώων, σε βαθμό που μάλιστα διακινδύνευσαν οι Έλληνες ολόκληρη την εκστρατεία. Αυτός ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος των Ελλήνων διδάσκεται στα σχολεία σαν πόλεμος των ελλήνων, εναντίον σε άλλο έθνος και όχι ενάντια στο γένος του Δαρδάνου το οποίον ήταν καθαρώς ελληνικό (Χαίρε ελληνική παιδεία για το χάλι σου).
Ο Όμηρος γιος του Τηλεμάχου και της «Καλής» Επικαστης της νεότερης κόρης του σοφού και «Έσθλου» Νέστωρα, βασιλιά της Πύλου. Εκτός των άλλων και το κέντρο γνώσεων (Μαντείο Δελφών) απεφάνθη δια της Πυθίας στον Αυτοκράτορα Αδριανό: «Εδός Ιθακήσιος εστί. Τηλέμαχος ο πατήρ αυτού και Νέστωρα η Επίαστη, η μήτηρ». Ένεκα του μεγέθους της διανόησης του και της διαχρονικότητας των περιγραφών στα έπη του ,την πατρίδα του διεκδικούν αρκετές χώρες της εγγυς ανατολής (Ιωνίας).Ο δε Λυκούργος έστειλε στην Ασία τον Ονομάκριτο να συλλέξει από τον Κρεοφιλο, και τους απογόνους του Ομήρου, και φέρει στην Ελλάδα τα έπη του μεγάλου ποιητή, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο λογοτεχνικό και Ιστορικό δημιούργημα όλων των εποχών.(Ούτος ο ποιητής την Ελλάδα πεπαέδευκε). Πλάτων. Η τρυφερότητα και σεβασμός του Ομήρου για τους δυο Παππούδες του Οδυσσέα και Νέστωρα κυριαρχούν όταν ο ποιητής πρέπει να αναφερθεί σε αυτούς.
Τα περί Ομηρικής Ιθάκης έχουν γραφτεί πολλά τόσο από έρευνες ανθρώπων του πνεύματος πανεπιστημιακής μόρφωσης (Βολτέρας, Λιβιεράτος, Λιβαδάς, Καμπάνης Robert Bittlestone) όσο και από απλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν μόνο αμυδρά ιδέα του όλου θέματος η καθόλου και αξιώνουν ότι τα τάδε σπήλαια, είναι του Εύμαιου, και ακόμη ότι το σημερινό Θιάκι το οποίο πήρε την ονομασία το 1550 από του Βενετούς (Τeache) είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, παραγνωρίζοντας όλες τις περιγραφές και μελέτες και αγνοώντας τον ίδιο τον Όμηρο…. «Δουλίχιον τε Σάμος τε και Ιλιέσα Ζάκυνθος. Αυτή δε ΧΘΑΜΑΛΗ ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ ΕΝ ΑΛΙ ΚΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΖΟΦΟΝ» ΑΙ ΔΕ ΤΑΝΕΥΘΕΝ προς Ηώ και Ηέλιον τε. Και μετά την περιγραφή του απέραντου Βασιλείου, ορισμένοι πιστεύουν ότι Ο Λαέρτης διάλεξε την μικρή και βραχώδη (CHEFALONIA PICOLA H και Valey di Compare)σαν πρωτεύουσα του βασιλείου του. Και εδώ αρχίζουν οι βλακείες ορισμένων. «Ο Όμηρος την εποχή εκείνη δεν ειχε τα μέσα να προσδιορίσει ακριβώς τα ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ! Η «προς την Αυγούλα και την Ανατολή» ο Όμηρος εννοούσε … Νότια.. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το «Χθαμαλή Πανυπέρτατη προς Ζόφο», είναι αδιαπραγμάτευτο. Η χερσόνησος της Παλλικής και μόνο αυτή συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά των Ομηρικών περιγραφών,. Έτσι, η Παλλική αποτελεί το Δυτικότερο μέρος των Ιωνίων Νήσων, ο έφορος αυτός πεδινός τόπος της Κεφαλονιάς, δεν λαμβάνεται υπ’ οψιν από ορισμένους τοπικιστές, διότι τρέμουν την αλήθεια ότι Η Παλλική χερσόνησος, επίπεδη και δυτικά του συμπλέγματος των νήσων και μόνο αυτή είναι η Ομηρική Ιθάκη. Αφήνουμε κατά μέρος τα εκατοντάδες άλλα επιχειρήματα και περιγραφές καταστάσεων, που αίρουν κάθε αμφιβολία . Βέβαια, Ότι και αν συμβεί, το Θιάκι θα παραμείνει Θιάκι. Είναι πολιτικό το θέμα όπως και το όνομα.
Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Κεφαλονιάς εσκεμμένα η όχι αγνόησαν τα μνημεία της Παλικης χερσονήσου με τα οποία είναι κατάσπαρτη η περιοχή. Στο βουνί Σκηνέα, ολόκληρη νεκρόπολης με λαξευτούς τάφους μυκηναϊκής τεχνοτροπίας. Εν τούτοις, ουδέποτε εκκλήθηκε πανεπιστήμιο να κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Κέιμπριτζ προχώρησαν με την βοήθεια και χρηματοδότηση της FUGRO γεωτρήσεις στον κόλπο του Λιβαδιού και στο ύψωμα άνωθεν της θέσεως Άγιος Σωτήρας για να διαπιστώσουν ότι σε βάθος 125 (επίπεδο θαλάσσης)μετρά μόνο υλικά προσχώσεων βρέθηκαν και όχι συμπαγείς βραχισμοι (Milestone) που συνηγορούν υπέρ των απόψεων ότι η Χερσόνησος της Παλλικής κάποτε αποτελούσε ξεχωριστό νησί το οποίο ενώθηκε με τον κύριο κορμό της Κεφαλονιάς κάτω από ακραία γεωλογικά και κυρίως σεισμικά φαινόμενα.
Ο Στράβων ισχυρίζεται οτ υπήρχε κανάλι από τον κόλπο του Λιβαδιού ως την Αγία Κυριακή στα Ζόλα, το οποίο σε καιρούς μεγάλης κακοκαιρίας κατακλύζετο από την θάλασσα. Το περιοδικό GEOSCIENTIST TO SEP. TOY 2009 αναφέρεται εκτεταμένως σε αυτήν την μεγάλη επιστημονική έρευνα. Ασχολήθηκαν οι δικοί μας; Ασφαλώς όχι. Διαβάζουν απλώς λίγη μετάφραση και μετά αποφαίνονται σαν ειδικοί στα θέματα του Ομήρου και της Ιθάκης! Σε ένα τέτοιο θέμα από τα σπουδαιότερα του ελληνικού έθνους θα περιμέναμε να είχαν γίνει περισσότερο, από τα μνημόνιο τις μίζες και τις λίστες των φοροφυγάδων και της διαβρωμένης πλουτοκρατικής ελίτ, αλλά χωρίς επαναστατικές αλλαγές θα πλέουμε πάντα στο πέλαγος των Σαργάσσων και της εθνικής απελπιστικής άνοιας.

Επιμέλεια Γιάννης Ζερβός

Related Posts