«Η νέα πλατεία δεν θα φιλοξενήσει τσαντίρια!»

Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου, Διονύσης Λυκούδης ανέλυσε και τις επιμέρους λεπτομέρειες γύρω από το έργο της νέας Πλατείας Βαλλιάνου σχετικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της και τη διαμόρφωση της.
Οπως μας είπε, «θα είναι κατασκευασμένη με ό,τι πιο τέλειο και ανθεκτικό υπάρχει» και μάλιστα μας έδειξε και τα τέσσερα δείγματα του γρανίτη που θα χρησιμοποιηθεί για την πλακόστρωση της. «Θα γίνει με άσπρο γρανίτη το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και της οδού Παναγή Βαλλιάνου. Με μαύρο γρανίτη οι γραμμώσεις και οι πεζόδρομοι γύρω από την πλατεία. Με καφέ γρανίτη το πάνω μέρος της πλατείας» ανέφερε. Πρόκειται για ένα υλικό που είναι βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να έρθει στην Κεφαλονιά και για την ποιότητα του υλικού, μας διαβεβαίωσαν και οι υπεύθυνοι της τεχνικής υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας.  Παράλληλα, ο κ. Λυκούδης μας γνωστοποίησε ότι θα φύγουν τα περίπτερα από το χώρο της πλατείας και θα μεταφερθούν σε πιο ενδεδειγμένους χώρους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ στο επάνω μέρος της (όπως ισχύει τη θερινή περίοδο) θα μεταφερθεί η πιάτσα των ΤΑΞΙ. Αναφορικά με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τις γύρω επιχειρήσεις, ήταν ξεκάθαρος ότι θα πάψει το φαινόμενο της «άναρχης» εγκατάστασης τους που παρατηρείται μέχρι σήμερα. «Η νέα πλατεία δεν θα φιλοξενήσει τσαντίρια! Θα είναι σύγχρονη και πολιτισμένη. Δεν θα υπάρχουν πινακίδες από τα γύρω καταστήματα. Η Λούτσα της Κεφαλονιάς τελείωσε!» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας Πλατείας Βαλλιάνου, που μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω εικόνες, ο δρόμος γύρω από αυτή θα πεζοδρομηθεί και θα είναι μόνο ήπιας κυκλοφορίας για την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων που θα τροφοδοτούν τις γύρω επιχειρήσεις. Θα έχει κρυφό φωτισμό, θα περιλαμβάνει δίοδο για τους τυφλούς, δυνατότητες πρόσβασης για τα ΑμεΑ και ποδηλατόδρομο που θα καταλήγει μέσω της Λεωφόρου Βεργωτή στο γήπεδο του Αργοστολίου. Το άγαλμα του Παναγή θα παραμείνει στη θέση του ενώ θα υπάρχουν ακόμη σχάρες απορροής των ομβρίων υδάτων ανά δύο μέτρα περιμετρικά αυτής έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να πλημμυρίζουν όλοι οι γύρω δρόμοι μετά από κάθε νεροποντή.

Το ζήτημα με το κυκλοφοριακό
Το θέμα, ωστόσο, που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μέχρι σήμερα στον ευρύτερο χώρο της πλατείας και της οδού Π. Βαλλιάνου. Ο κ. Λυκούδης απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα πρέπει τα οχήματα να εξυπηρετούνται, πλέον, αποκλειστικά από τον παραλιακό δρόμο και τους παραπλήσιους για τη στάθμευση τους. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει, αναμφίβολα, κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στην πόλη ειδικά την τουριστική περίοδο αλλά όπως υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης «ας μάθουν ορισμένοι να αφήνουν το αμάξι τους και να περπατούν μέχρι την πλατεία και ας μην παρκάρουν έξω από την καφετέρια. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ…». Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου ρωτήθηκε ακόμη πως θα εξασφαλίσει ο Δήμος τους επαγγελματίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. «Δεν καταλαβαίνω γιατί το Αργοστόλι πρέπει να είναι Χαρτούμ και όχι μια ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό πρέπει να έχει ένα κόστος. Εχουμε διασφαλίσει το θέμα με την τεχνική μας υπηρεσία και δεν θα επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση». Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με το ακόλουθο μήνυμα από τον κ. Λυκούδη. «Λένε ότι “κάθε τόπος έχει την πληγή του και η Ελλάδα τους Έλληνες”. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Κεφαλονιά έχει τους Κεφαλλονίτες. Η Δημοτική Αρχή δίνει μια μάχη και δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντιπολίτευση που να θέλει να σταματάει τα έργα και την πρόοδο. Πρέπει να είναι καταδικαστέος από όλους ο κανιβαλισμός της κοινωνίας του νησιού. Κάνω έκκληση σε όλους να σταματήσουν να σαμποτάρουν την Κεφαλονιά».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts