Στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Τις καλές διμερείς σχέσεις Μόσχας-Αθήνας αναμένεται να επισφραγίσει η άφιξη στη χώρα μας, απόψε Τρίτη, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να έχει αύριο συνομιλίες με την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας για την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ, την προσφυγική κρίση, το Κυπριακό, το καθεστώς θεωρήσεων (visa) και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας δεδομένων των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολύ καλή διμερής συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Συρία, το Κυπριακό ζήτημα, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την περίοδο 2017-2019, με ευρύτατο φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας.
Ερωτηθείς δε περί προετοιμασίας νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία ο κ. Κοτζιάς, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν κρατήσει μια επιφυλακτική στάση έναντι αυτής της προοπτικής. «Αν οι κυρώσεις υιοθετούνται αποκλειστικά λόγω της ενεργοποίησης ψυχροπολεμικών αντανακλαστικών, τότε το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντιπαραγωγικό και δεν συμβάλλει στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι κατά την παρούσα συγκυρία όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία, αποφεύγοντας την παράταση ενός αδιέξοδου ανταγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του εξάλλου, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει με πολύ θερμούς τόνους για τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας. Στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους, Ελλάδας – Ρωσίας οι κ. Λαβρόφ και Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν και το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών, αλλά και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων. Σημειώνεται ότι της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών θα ακολουθήσει η επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Tη Δευτέρα ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts