Ασφαλιστική εισφορά 157 ευρώ το μήνα για τα μπλοκάκια

Ασφαλιστική εισφορά 157 ευρώ το μήνα θα καταβάλλουν όσοι έχουν μπλοκάκι, ακόμη κι αν έχουν μηδενικά εισοδήματα, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Η συνολική ετησία επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ, καθώς στην εισφορά προστίθεται και το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη πως για όσους έχουν ως δύο εργοδότες επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη. Δήλωσε επίσης πως αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και άλλους οργανισμούς που επιβαρύνουν μισθωτούς. Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως οι εισφορές των δικηγόρων για το 2016.
Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε πως ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος, όταν βγει ο πρώτος συνταξιούχος. Συμπλήρωσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts