Σπαγγέτι με προσούτο και αρακά

Για τους λάτρεις του σπαγγέτι, που είναι πάρα πολλοί στο νησί μας, σήμερα θα σας δείξουμε μια συνταγή η οποία περιλαμβάνει ιταλική φινέτσα και ελληνική παράδοση. Σπαγγέτι με προσούτο και αρακά.

Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
250 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
200 γρ. προσούτο σε 1 κομμάτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
400 γρ. ζεστός σπιτικός ζωμός (λαχανικών, κοτόπουλου ή βοδινού) ή νερό
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το προσούτο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό και προσθέτουμε το μισό ζωμό ή νερό. Μαγειρεύουμε με σκεπαστή κατσαρόλα και μόλις εξατμιστούν τα υγρά, δοκιμάζουμε τον αρακά και, αν δεν έχει γίνει όσο τρυφερός μας αρέσει, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό ή νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν μείνει το μείγμα με το λάδι του, δοκιμάζουμε πάλι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό επιπλέον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο και να σωθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Μόλις γίνουν, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μείγμα της άλλης κατσαρόλας. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts