Σουλτάνος και με τη βούλα πλέον ο Ερντογάν

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας και ειδικά οι σύμμαχοί μας», διαμήνυσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την οριακή επικράτηση του «Ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Το «Ναι» συγκέντρωσε 51,36% έναντι 48,44% του «Όχι», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία. «Το Έθνος μας αποφάσισε ελεύθερα, θέλω να ευχαριστήσω έναν-έναν τους ψηφοφόρους μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που σύντομα θα δει τις εκτελεστικές εξουσίες του να αυξάνονται σημαντικά. Η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα σημάνει την αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029. Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα.

Ερντογάν: «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος»
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι η «μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία» την ώρα που οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή. Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε πως κάποια από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ ενώ άλλα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο του 2019. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές να ωφελήσουν την Τουρκία, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα την διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι», έκαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια Τούρκοι. «Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, η μεταρρύθμιση αυτή θα είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας», σχολίασε χαρακτηριστικά. O ίδιος διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους τους πως θα συζητήσει αμέσως με την κυβέρνηση το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα έθετε τέρμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όπως έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts