Εικόνες αποκάλυψης στο Χιούστον από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ δεν σταματά και το Χιούστον μοιάζει πλέον μια πόλη κάτω από το νερό. Τμήματα της πόλης, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την αντιπλημμυρική αρχή, οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δισ. δολαρίων. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων εκτιμά ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον. Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σήμερα το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας). Οι εικόνες από το Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι συγκλονιστικές. Αυτοκίνητα, ακόμη και μεγάλα φορτηγά, ακινητοποιημένα από το νερό. Κάτοικοι μετακινούνται με βάρκες. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν κάπου να μείνουν.
Σύμφωνα με τις αρχές, τις τελευταίες ώρες έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους 2.000 άτομα. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αν δε χρειαστεί, τους κάλεσαν να σκαρφαλώσουν στις στέγες των σπιτιών τους και να περιμένουν διάσωση από αέρος. Το αεροδρόμιο του Χιούστον έχει κλείσει και έχουν ματαιωθεί δεκάδες πτήσεις. Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον θα παραμείνουν επίσης κλειστές και σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού. «Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter. Ο Χάρβεϊ έφτασε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961.
Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα το βράδυ της Δευτέρας (28.08.2017). Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 ατόμων στο Τέξας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον δυο νεκροί. Υπάρχουν φόβοι, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Το μετεωρολογικό σύστημα έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

2 3 4

 

Related Posts