Συστηματική εγκατάλειψη των μνημείων της Παλλικής από την αρχαιολογική υπηρεσία

Γνωρίζουν οι λαοί του πλανήτη απ άκρη σ΄ακρη ότι η χώρα μας είναι γεννήτρα ενός ανεπανάληπτου πολιτισμού που παρέχοντας αδιάκοπα και διαχρονικά πνευματική τροφή, επέπρωτο να βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο, σε ένα συνεχές παρόν, στην ανωτάτη εκπαίδευση, παγκοσμίως.
Ορθώς λοιπόν οι ξένοι διανοούμενοι της εποχής μας, αποκαλούν την Ελλάδα «Πνευματική ηγέτιδα» του κόσμου. Αντιλαμβάνεσθε ασφαλώς ότι τα ίχνη εκείνου του πολιτισμού βρίσκονται αποτυπωμένα στα μνημεία των προγόνων, όσα γλίτωσαν από την ισοπεδωτική λαίλαπα των δογματιστών και του θρησκευτικού φανατισμού. Είναι εύλογο λοιπόν οτι η κοινωνία, εκτιμώντας δεόντως την τεραστίας σημασίας, ανάδειξη αξιολόγηση ταξινόμηση των αρχαίων μνημείων, αυτών που ήρθαν στο φως παλαιά και πρόσφατα και αυτών που θα έλθουν, θα έχει ανυπολόγιστα πολλαπλά υλικά και πολιτιστικά οφέλη, καθ ότι θα τύχει της στήριξης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με ανυπολόγιστες θετικές προεκτάσεις για τον τόπο. Η Παλλική μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρό πόλο έλξης των διανοούμενων του κόσμου. Είναι η Γη των Μεγάθυμων Κεφαλλήνων, του εγγονού του Οδυσσέα, «Θείου» Ομήρου, η πατρίδα την οποία τόσο αγάπησε και ψιλοτραγούδησε στα έπη του… 3500 ή και ίσως 6500 χίλιαδες χρόνια πριν. «Τα μονοπάτια τ΄ ανοιχτά τα βολικά λιμάνια, τα κρεμαστά τα βράχια σου και τα’ ανθισμένα δένδρα…».

Η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι αλλού από τη σημερινή Παλλική
Αξίζει να παραθέσουμε τις απόψεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίοι έχουν την πεποίθηση ότι η χερσόνησος της Παλιικής είναι η Ομηρική Ιθάκη και είναι κρίμα η ιστορία και πολιτισμός των προγόνων να θάβονται κάτω από μικροσυμφέροντα και αντιεπιστημονικά ταμπού. Το 1903 και το 1905 δυο εξαίρετοι Κεφαλλήνες επιστήμονες, ο Βολτέρας και ο Λιβιεράτος έγραψαν τις θεωρίες τους ισχυριζόμενοι οτι η Παλλική χερσόνησος ήταν η πατρίδα του Οδυσσέα. Ο Νίκος Λειβαδάς ομοίως την δεκαετία του 2000 ισχυρίστηκε με περισσότερα τεκμήρια ότι «η χθαμαλή πανυπέρτατη, εν αλι κείται προς Ζόφον», είναι η χερσόνησος Παλλική. Θα ήταν παράλειψη να μιλάμε για τα μνημεία της Παλλικής και να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Κεφαλλήνα αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο ο οποίος το 1930 με την χρηματοδότηση της χήρας του Ολλανδού αρχαιολόγου Goedkoop, κυρίας De jong έκανε ανασκαφές στον Σκοινέα, στα Βάλτσα, στο Βουνί Σκηνέα, στα οικόπεδα Κοντογενναδας και πλησίον του λόφου της Αρχαίας Πάλλης. Στα οικόπεδα ανευρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και κτερίσματα. Κάτωθεν του κάστρου της αρχαίας Πάλης αμφορείς. Ομοίως στο χώρο του αρχαίου λιμένος της Πάλλης. Εξ άλλου στην θέση Βάλτσα, ευρέθη ναός του Ποσειδώνος μέρος του δαπέδου του οποίου, φυλάσσεται στο Μουσείο του Αργοστολίου. Μετά τις ανασκαφές ο Μαρινάτος διετύπωσε την θεωρία ότι η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι αλλού από τη σημερινή Παλλική. Είπε δε εκείνο το διαχρονικό: «Στην Κεφαλονιά ανεπτύχθη ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς πολιτισμούς και ακόμη: «Αν γνώριζα πριν, για τα μνημεία, αυτά που γνωρίζω τώρα, θα μιλούσαμε πρώτα για τον Κεφαλληνιακό πολιτισμό και μετά για τον Μινωικό».

Οι πολιορκίες της Πάλλης και η σημερινή ντροπή
Το ενδιαφέρον του μεγάλου αρχαιολόγου για τα μνημεία του νησιού μας, υπήρξε αναντικατάστατο. Σήμερα στους αρχαιολογικούς χάρτες αναφέρεται μόνο το φρούριο της αρχαίας Πάλλης σαν μνημείο! Τίποτε άλλο. ΝΤΡΟΠΗ για το ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων και ντροπή για το υπουργείο πολιτισμού! Επί Δημαρχίας Σπύρου Κατσιβέλη, Ιταλοί αρχαιολόγοι υπό τις οδηγίες του Ιταλού αρχαιολόγου Μπρούνο, παρά τις περίεργες αντιδράσεις του αδιάφορου δια την Παλλική, αρχαιολόγου κ. Σωτηρίου, ενήργησαν ανασκαφές στην περιοχή οικοπέδων Κοντογεννάδας. Ευρέθησαν τάφοι και κτερίσματα τα οποία παρεδόθησαν στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Τι περιείχαν το γνωρίζει ο κ. Σωτηρίου. Είναι εξ ίσου σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ιστορία, στράτευμα 400 Παλλέων έλαβε μέρος στην Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. Ακόμη ότι το 218 π.Χ. Ο Φίλιππος ο 5ος της Μακεδονίας πολιόρκησε την Πάλλη με 30.000 στρατό. Στην πολιορκία έλαβαν μέρος και 1500 Ιλλυριοί με αρχηγό τους τον Σκερδελάιδη. Οι Πάλλεις ΜΟΝΟΙ, πολέμησαν σαν θηρία και κατατρόπωσαν τις Μακεδονικές Φάλαγγες σώμα με σώμα ακόμη και εντός των τειχών, απωθώντας τους Μακεδόνες έξω από τα τείχη. Τρεις απόπειρες κατάληψης του φρουρίου και οι τρεις απέτυχαν. Η πολιορκία λύθηκε και ο Φίλιππος αναχώρησε ντροπιασμένος. Την ίδια τύχη είχε αργότερα το 1040 ο Στρατός του Γυσκάρδου, του οποίου οι δύο γιοι πολιορκούσαν την Πάλλη. Έλυσαν την πολιορκία για να επιστρέψουν στην Ιταλία συνοδεύοντας την σορό του πατέρα τους,ο οποίος πέθανε αιφνιδίως ενώ έπλεε πλησίον του Αθέρα, αποδεκατισμένοι από τις συνθήκες.

Που έχουν εντοπιστεί πολύτιμα αρχαία μνημεία
Το κάστρο της Πάλλης εσώζετο μέχρι το 1115 μ.Χ. και καταστράφηκε από τον Νορμανδό Μαργαριτόνη. Απομεινάρια του αρχαίου ισχυρού φρουρίου σώζονται μέχρι σήμερα. Πόσοι Κεφαλλήνες και ΠΟΣΟΙ ΠΑΛΛΕΙΣ γνωρίζουν σήμερα την ένδοξη ιστορία του τόπου μας; Γιατί δεν διδάσκεται στα σχολειά της Κεφαλονιάς, για τον ένδοξο Κεφαλλήνιο πρόγονο Τηλέμαχο; Η Οδυσσέα; Η Όμηρο; Μόνο τα πακέτα στήριξης μας ενδιαφέρουν; Και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια. Τον δεύτερο μετά Χριστό αιώνα όλα τα τοπωνύμια της Κεφαλονιάς χάθηκαν. Το μόνο που απέμεινε ήταν αυτό της Πάλλης. Παραθέτω πίνακα των σημείων της Παλλικής όπου έχουν εντοπισθεί τα πολύτιμα αρχαία μνημεία:
Πλησίον της «Κολώνας» εντός του «Περιφερειακού δρόμου» (ετάφησαν χάρη στον περιφερειακό). Αν είναι ασήμαντα τα ευρήματα ας το δηλώσουν δημοσίως.
Εις θέση Ταφιό, όπου η Χώρα των τρομερών Ταφίων, οι οποίοι προκάλεσαν την Μήνη των Ελλήνων κυρίως Μυκηναίων.
Εις θέση Παρισάτα Μυκηναϊκοί τάφοι στον λοφίσκο άνωθεν του δρόμου.
Εις θέση Κρίκελο, (Λόφος του Ερμή η νήιον Όρος, όπου κατά μια θεωρία ήταν το ανάκτορο του Οδυσσέα, σώζονται τέσσαρες κολώνες, επίσης μέρος από τα Μυκηναϊκά τείχη. Στο βόρειο μέρος του λόφου ερείπια κτιρίου και δρόμος Λιθόστρωτος.
Εις θέση Κοντογεννάδα Μυκηναϊκοί τάφοι που χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές νερού ή δεξαμενές λυμάτων.
Εις θέση οικόπεδα μυκηναϊκοί τάφοι όπου Ιταλοί αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές. Τι βρήκαν άραγε οι Ιταλοί;
Εις θέση Βουνί Σχοινέα, σωρεία συλημένων τάφων και ασύλητων. Ομοίως στην κορυφή του λόφου (Τούμπι) ευρέθη λιθόστρωτο δάπεδο με λαξεμένα γράμματα πάνω σε πέτρες και κυκλική κατασκευή από βράχους κάθετους, που μαρτυρούν τόπο λατρείας παλαιολιθικής εποχής, αφού εκεί κοντά βρέθηκαν πέτρινα εργαλεία.
Ο ναός του Ποσειδώνα εις θέση Βάτσα(Πλατύπορο) σώζονται ερείπια. Ψηφιδωτό φυλάσσεται στο Μουσαίο Αργοστολίου.
Η δρακοσπηλια στο ΝΔ μέρος της Χερσονήσου, οι εντός αυτής τάφοι έχουν συληθεί.
Υπολείμματα αρχαίων ναών εις θέση Άγιο Σπυρίδωνα Ληξουρίου.
Εις θέση Καραβοστάσι όπου το λιμάνι της αρχαίας Πάλλης. Ευρέθεσαν κολώνες και υπολείμματα λιμενικών έργων.
Στο Λιβάδι φυλάσσεται αρχαία κολώνα που ευρέθηκε πλησίον στο κέντρο του χωριού.

Η χερσόνησος της Παλλικής ήταν ξεχωριστό νησί;
Ο κ. Σωτηρίου έκανε ανασκαφές στη Δούρη, κάτωθεν του φρουρίου. Αποκαλύφθηκε αρχαία οικία και δάπεδο με διπλό Μέανδρο.Το Ευρεθέν Δάπεδο έμεινε εκτεθειμένο στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του αδιάφορου κ. Σωτηρίου. Αμφιβάλουμε αν ακόμη υπάρχει. Διερωτώμεθα αν αυτή η συστηματική εγκατάλειψη των μνημείων της Παλλικής από την αρχαιολογική υπηρεσία ανάγεται στις προσωπικές επιλογές του κ. Αρχαιολόγου. Το γεγονός ότι η χερσόνησος της Παλλικής έχει τα περισσότερα μνημεία της Κεφαλονιάς, αφήνει τον κύριο αρχαιολόγο ασυγκίνητο. Επίσης ασυγκίνητο τον βρίσκουν και οι έρευνες των Άγγλων επιστημόνων, Robert bitlestone, John Underhill και James Dingle των πανεπιστημίων Edinburg και Kembridge. Οι τρεις αυτοί διακεκριμένοι επιστήμονες κατόπιν επισταμένων ερευνών, μαγνητοσκοπήσεων και γεωτρήσεων της σπόνσορα εταιρείας FUGRO ισχυρίζονται ότι η χερσόνησος της Παλλικής ήταν ξεχωριστό νησί. Είναι καιρός το υπουργείο πολιτισμού να παρέμβει στην σκανδαλώδη αδιαφορία της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κεφαλληνίας και να ζητήσει ευθύνες.

Ρεπορτάζ Γιάννης Ζερβός

Related Posts