Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος: «Είμαστε συνένοχοι όταν βλέπουμε τα κακώς κείμενα και σιωπούμε»

Ένα… διαμάντι από τους νέους και ανερχόμενους επιστήμονες και επαγγελματίες της Κεφαλονιάς έβαλε στο ψηφοδέλτιο της «Νέας Πνοής» ο επικφαλής του συνδυασμού Σταύρος Σπαθής. Πρόκειται για τον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο.
Ο Τάσος γεννήθηκε στην Πάτρα, όμως μεγάλωσεκαι έζησεστο Αργοστόλι, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Το 2005 αποφοίτησε από το Β Λύκειο Αργοστολίου και ξεκίνησε τις σπουδές του στο ΑΤΕΙ Κρήτης στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής. Εκεί η ενασχόλησή του με τα κοινά τον ανέδειξε πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών για 3 συνεχόμενα χρόνια και ταυτόχρονα εκλέχθηκε εκπρόσωπος των φοιτητών για τις Σχολές Διοίκησης Οικονομίας στο συμβούλιο του ΑΤΕΙ Κρήτης. Το 2012 μετά και την ολοκλήρωση όλων των υποχρεώσεών του μακριά από το νησί επέστρεψε για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ως financial risk manager και ασφαλιστικός-επενδυτικός σύμβουλος της NN Hellas. Για 1 χρόνο διατέλεσε πρόεδρος του Θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε ενεργός αθλητής σε τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου και μάλιστα αρχηγός των ιστορικών ομάδων, όπως ο Ολυμπιακός Κεφαλονιάς, Παγκεφαληνιακός, ενώ σήμερα αγωνίζεται στον ΑΟ Σάμης. Πλέον είναι αφοσιωμένος στην επαγγελματική του σταδιοδρομία παρακολουθώντας συναφή με το επάγγελμά του σεμινάρια, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο financial planning στον ασφαλιστικό οργανισμό IFAAcademy. Συζητήσαμε μαζί του πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα αναφορικά με τις εκλογές του Επιμελητηρίου.

-Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το Επιμελητήριο;
«Θεωρώ πως σε μία υγιή κοινωνία, ο πολίτης είναι αυτός που ορίζει το μέλλον του. Για αυτό και όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι πρώτα στον συμπολίτη μας και μετά στον εαυτό μας να είμαστε ενεργοί και να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο κοινό καλό με τις ιδέες μας, τις γνώσεις μας και προπαντός τις πράξεις μας. Όλοι είμαστε συνένοχοι όταν βλέπουμε τα κακώς κείμενα και σιωπούμε. Έτσι λοιπόν είμαι αποφασισμένος να μην σιωπήσω στα προβλήματα που ταλανίζουν τον επαγγελματία του νησιού μας και να βοηθήσω μέσα από τις γνώσεις μου και την όρεξη μου για δουλειά τους επαγγελματίες των νησιών μας. Εκτίμησή μου είναι πως μόνο μέσα από έναν συλλογικό φορέα μπορεί ο επαγγελματίας να ακουστεί και να διεκδικήσει την “επόμενη μέρα του”».

-Ποιος ήταν ο λόγος που σε έκανε να επιλέξεις τον συνδυασμό του Σταύρου Σπαθή;
«Γνωρίζοντας προσωπικά τον Σταύρο ξέρω πως οι προσπάθειες του είναι αγνές και μόνο προς όφελος όλων των επαγγελματιών των νησιών μας. Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα πρόσωπα του συνδυασμού είναι επαγγελματίες που με κόπο και προσπάθεια έχουν χτίσει ο καθένας τις επιχειρήσεις τους χωρίς να χρωστούν χάρη σε κανέναν. Στις εποχές που ζούμε αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε τον τόπο μας μπροστά. Επιπλέον, το πρόγραμμα του συνδυασμού μας έχει άξονες ανάπτυξης για όλες τους επαγγελματικούς κλάδους. Προφανώς και η βάση μας ξεκινάει από τον τουρισμό, όμως δεν ξεχνούμε και τους υπόλοιπους επαγγελματίες που άπτονται άλλων κλάδων, όπως οι κατασκευές, η κτηνοτροφία, η μεταποίηση. Οι επαφές που έχει ήδη αποκτήσει ο συνδυασμός μας στις Βρυξέλλες μέσω του κ. Παντελιού, αλλά και από επαφές που έχουμε και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να γίνουν το κλειδί της ανάπτυξης του νησιού μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία του Θιακού και του Κεφαλονίτη, που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με το εμπόριο και τη ναυτιλία».

-Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξεις να γίνει στο Επιμελητήριο σε περίπτωση που εκλεγεί ο συνδυασμός και εσύ φυσικά;
«Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΒΕΚΙ απέναντι στα μέλη του μέσω του e-πιμελητήριο, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να έχει πρόσβαση στο μητρώο του από τον χώρο του και από εκεί να υπάρχει μία άμεση εξυπηρέτηση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνουμε άμεσα το κάθε μέλος του Επιμελητηρίου για την όποια αλλαγή υπάρχει σε νόμους που τον αφορούν σε ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο, άλλα και νέα για τον κλάδο που αντιπροσωπεύει. Επιπλέον να δημιουργήσουμε μια επιστημονική ομάδα για την ενημέρωση των μελών μας για τα αναπτυξιακά προγράμματα του κάθε κλάδου με στόχο η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να απορροφήσει το 100% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Προσωπικά θα αγωνιστώ για την συνεχόμενη επανεκπαίδευση των επαγγελματιών μας μέσα από σεμινάρια branding, mentoring, sales procedure, promotion management από εξειδικευμένους επαγγελματίες, με την μικρότερη δυνατή οικονομική εισφορά για τα μέλη μας. Τέλος, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ο συνδυασμός μας θα δημιουργήσει την κοιτίδα επιχειρηματικότητας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, με όραμα να υπάρξει ένα οικοσύστημα, που να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από βιώσιμες και υπεύθυνες πρωτοβουλίες να στοχεύουν στην καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεανικής, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των υφιστάμενων. Γιατί ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να καταφέρουμε να δώσουμε τη σπίθα στους νέους Κεφαλονίτες και Θιακούς να επιστρέψουν στον τόπο τους και να μην φοβηθούν το επιχειρείν».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2

Related Posts