Κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι και ελιές

Το κοτόπουλο βρίσκεται πολύ ψηλά στο εβδομαδιαίο μας μενού και όχι άδικα, αφού είναι από τα πιο άπαχα κρέατα που υπάρχουν. Σήμερα θα το συνδιάσουμε με λεμόνι, πλιγούρι και ελιές σε μια υπέρχοχη καλοκαιρινή συνταγή.

Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
μερικές πράσινες ελιές ξαλμυρισμένες χωρίς κουκούτσι
1/2 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι
φρέσκο ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
1/2 ποτήρι Βιτάμ
λίγο αλεσμένο κόλιαντρο
αλάτι-πιπέρι
300 γραμμάρια πλιγούρι
0,4 λίτρο ζωμός κοτόπουλου καυτός
1/2 ματσάκι φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το Βιτάμ σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και όταν μαραθούν ρίχνουμε το κοτόπουλο, το ξύσμα λεμονιού και το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα του. Προσθέτουμε τις ελιές τα τελευταία 5 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πλιγούρι: το μουλιάζουμε στον καυτό ζωμό για 30 περίπου λεπτά. Το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το ζωμό, ανακατεύοντας συχνά. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο λίγο πλιγούρι και από πάνω σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις ελιές και την σάλτσα του. Πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με μαϊντανό.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts