Ταξίδι στη Ρωσία, Μετρό και υπερταχεία…

Η ρωσική πρωτεύουσα είναι μια γιγαντούπολη και σαν τέτοια χαρακτηρίζεται από τους πλατιούς δρόμους της, τα τεράστια κτίρια, τα μεγάλα πάρκα, τις ατελείωτες πλατείες και τους αχανείς κήπους.
Μετρό της Μόσχας λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Είναι ένα μεταφορικό μέσο που οι δυνατότητές του αλλά και η ομορφιά των φημισμένων σταθμών του σε καθηλώνουν! Το Μετρό άρχισε να λειτουργεί τις 15 Μαΐου του 1935 και από τότε δε σταμάτησε να αναπτύσσεται. Αξίζει να αναφερθούν μερικά στοιχεία για να αντιληφθείτε τα μεγέθη:
Ξεκίνησε με μια μόνο γραμμή που είχε 22 σταθμούς και συνολικό μήκος 32,5 χιλιόμετρα.
Σήμερα έχει 14 γραμμές με 206 σταθμούς (243 σταθμούς αν υπολογιστούν και αυτοί του μονορέελ και της λεγόμενης Κεντρικής Κυκλικής Γραμμής) συνολικού μήκους 400,2 χιλιομέτρων. Ο σταθμός Πάρκ Πόμπεντι βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος: 84 μέτρα. Οι σταθμοί δεν διαθέτουν πίνακα δρομολογίων γιατί απλούστατα η συχνότητα άφιξης τρένων είναι ανά 1 έως 2 λεπτά σε ώρες αιχμής και 4 έως 7 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες. Λειτουργεί δηλαδή σαν… ρολόϊ. Κάθε μέρα με το Μετρό μετακινούνται 7 περίπου εκατομμύρια άτομα (μέσος όρος εβδομάδας). Με άλλα λόγια κάθε χρόνο το Μετρό μετακινεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης! Δηλαδή 2,4 δισεκατομμύρια άτομα! Στο Μετρό απασχολούνται 35.000 άτομα. Οι κυλιόμενες σκάλες των σταθμών έχουν συνολικό μήκος άνω των 70 χιλιομέτρων!Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, περισσότερο είναι η διακόσμηση των σταθμών. Μένεις με το στόμα ανοικτό από την πολυτέλεια, το γούστο, αλλά και την καθαριότητα. Αλλά πέραν από τους αριθμούς εκείνο που θαυμάζεις στο Μετρό, αλλά και σε όλα τα δημόσια μεταφορικά μέσα είναι ο σεβασμός που δείχνουν οι νέοι απέναντι στους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις εγκυμονούσες. Θα σηκωθούν και με ευγένεια θα τους προσφέρουν τη θέση τους.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Αν βρεθείτε ποτέ στη Μόσχα και θέλετε να επισκεφθείτε την Αγία Πετρούπολη (κάτι που πρέπει να επιδιώξετε οπωσδήποτε) το καλύτερο μεταφορικό μέσο για να σας πάει στον προορισμό σας είναι η υπερταχεία Sapsan. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόπιστο μεταφορικό μέσο, άνετο, καθαρό και πολύ γρήγορο αφού αναπτύσσει ταχύτητες που φθάνουν τα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Το ταξίδι διαρκεί από 3.30 μέχρι 4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό των στάσεων που θα κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Δηλαδή γρηγορότερα από το αεροπλάνο αν λάβει κανείς υπό όψη τις διαδικασίες που απαιτούνται στα αεροδρόμια! Το ταξίδι είναι μια μοναδική εμπειρία. Σού προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσεις την πανέμορφη απεραντοσύνη της Ρωσίας. Το τοπίο αλλάζει συνεχώς αφού η υπερταχεία περνάει μέσα από δάση μπαριόζας, του κατ’ εξοχή ρωσικού δένδρου με τον άσπρο φλοιό, καταπράσινες πεδιάδες, γραφικά χωριά ενώ διασχίζει ποτάμια που θυμίζουν ανοικτές θάλασσες! Έχω γράψει και παλαιότερα για την Αγία Πετρούπολη και δεν θέλω να επαναληφθώ. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι είναι μία πόλη μουσείο, όπως την ήθελε ο Μεγάλος Πέτρος, στο μυχό του Φινλανδικού Κόλπου, που περιβάλλεται από τον ποταμό Νέβα (Νιεβά στα ρωσικά), τους παραποτάμους του και πολλά τεχνητά κανάλια.
Ένας από τους αρχιτέκτονες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ομορφιά της Αγίας Πετρούπολης ήταν ο ιταλοβελγικής καταγωγής Ντομένικο Τρεζίνι. Σχεδίασε αμέτρητα κτίρια δημιουργώντας μια νέα μορφή αρχιτεκτονικής που έγινε γνωστή ως «Πετρίν Μπαρόκ» (το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το όνομα του Μεγάλου Πέτρου). Στην Αγία Πετρούπολη επιβεβλημένες είναι οι επισκέψεις στο φημισμένο και ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στον κόσμο Μουσείο Έρμιταζ και στα διάφορα ανάκτορα. Επίσης μια βόλτα με τουριστικό σκάφος στον Ποταμό Νέβα και τους παραπόταμους του δίνει μια μοναδική ευκαιρία απόλαυσης της πανέμορφης αρχιτεκτονικής της πόλης.
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα φροντίστε να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε πριν οι άρχοντες τούτου του κόσμου φορολογήσουν ή απαγορεύσουν και την… καλοπέραση!

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts