Άλλαξε στάση ο Τραμπ προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Είναι ουσιαστικά δυσνόητη. Είμαστε σε ορίζοντα συνομιλιών ή πολέμου με την Βόρεια Κορέα;» δήλωσε ο Χάρι Καζιάνης, διευθυντής Αμυντικών Σπουδών στο Κέντρο για το Εθνικό Συμφέρον στην Ουάσινγκτον, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κλιμάκωσης της έντασης, στην Κορεατική Χερσόνησο μεταδίδει το CNN.
Πριν από τρεις μήνες, ο Τραμπ επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ότι έχανε τον χρόνο του προτείνοντας συνομιλίες με Βόρεια Κορέα. Σήμερα, μετά από τους μήνες επιθετικής ρητορικής και ειρωνείας που προηγήθηκαν κατά του «Μικρού Πυραυλάνθρωπου», και ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει έναν ανοιχτό διάλογο υπό τις «κατάλληλες συνθήκες», ενώ εκδηλώνει ακόμη και την πρόθεσή του για προσωπικές συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Η αλλαγή αυτή της στάσης του Τραμπ, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο αποκλιμάκωσης μιας σειράς δηλώσεων επιθετικής ρητορικής, γύρω από την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τις πραγματικές θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς τον κατάλληλο χειρισμό της κατάστασης. Δείχνει επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβάλλει την μέχρι πρότινος (επιθετική) στάση του, ενόψει μιας διστακτικά επιχειρούμενης προσέγγισης μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, με βασικό όχημα την διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον επόμενο μήνα, στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη πολιτική της Ουάσινγκτον κατά της Βόρειας Κορέας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ ειρωνεύονταν τον Κιμ, αναφορικά με το μέγεθος των κουμπιών πυρηνικής εκτόξευσης. Την Τρίτη, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ συζητά το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης επιθετικής ενέργειας κατά της Βόρειας Κορέας, χωρίς να προκληθεί μια πολεμική αντίδραση μεγάλης κλίμακας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Το προηγούμενο Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος από το Καμπ Ντέιβιντ δήλωσε ότι θα ήθελε οπωσδήποτε να συνομιλήσει με τον Κιμ στο τηλέφωνο. Χθες, μετά την συνομιλία του Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση με την οποία δήλωσε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ σε κατάλληλο χρόνο και υπό τις σωστές προϋποθέσεις.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts