Πυρά Κοντονή κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Επίθεση στους εκπροσώπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέφρασαν την αντίθεση τους στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, κατά την ακρόασή τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η διάταξη για τον Διαμεσολαβητή είναι απόλυτα συνταγματική και απόλυτα συμβατή με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων, απορρίπτοντας τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. «Ακούσαμε από τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων ότι είναι αντίθετοι, διότι ο ιδιωτικός διαμεσολαβητής ασκεί καθήκοντα οιονεί δικαστή. Απαντάμε ότι ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση ούτε εντός ούτε εκτός δίκης αλλά συντονίζει την διαδικασία διαμεσολάβησης», τόνισε και πρόσθεσε: «Που είδαν οι κύριοι δικαστές ότι εισάγει ρόλο οιoνεί δικαστή στο Διαμεσολαβητή. Να τα πει αυτά κάποιος που δεν έχει τη στοιχειώδη νομική παιδεία το καταλαβαίνω, όχι όμως από δικαστές, όταν από τον ίδιο το νόμο ο Διαμεσολαβητής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν εκδίδει απόφαση». Ο κ. Κοντονής τόνισε ακόμα, ότι η διαδικασία του εξώδικου πρακτικού δεν είναι καινούργια – υπάρχει στο νομικό κώδικα εδώ και 17 χρόνια, ενώ αντέκρουσε και το επιχείρημα των δικαστών ότι η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία συνιστά μη επιτρεπτό στοιχείο.
«Το χειρότερο είναι ότι αντιπαραθέτουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης με τη διαδικασία δικαστικής μεσολάβησης που υπάρχει χρόνια. Οι διαδικασίες δεν είναι αντιπαραθετικές αλλά συμπληρωματικές», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα τελευταία 6 χρόνια, από τις χιλιάδες υποθέσεις που πέρασαν από το πρωτοδικείο Αθηνών, κατευθύνθηκαν στη διαδικασία του Διαμεσολαβητή 340 υποθέσεις από τις οποίες οι 170 κατέληξαν σε συμβιβασμό. «Θα περίμενε κανείς η δήλωση των δικαστών να είναι όχι μόνο θετική, αλλά να επιδιώξουν με σθένος να αναγνωρίσουν ότι είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική η διαδικασία, όπως κατέληξαν ομόφωνα οι δικαστές μαζί με τους δικηγόρους που συμμετείχαν στην διαβούλευση του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε: «Οι συγκεκριμένοι κύριοι αναφέρουν ότι την αντισυνταγματικότητα την εντοπίζουν στον αποκλεισμό του πολίτη στο δικαστικό σύστημα. Εσείς διαπιστώνετε από το νόμο ότι δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη; Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι αν μέσα στις πρώτες δύο ώρες διαφωνήσει με τον αντίδικο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. Η πρόσβαση είναι συνεχής και δεν μπαίνει κανένα εμπόδιο», σημείωσε. Τέλος, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι κανένας κακόπιστος δεν μπορεί να φαλκιδεύσει τη διαδικασία, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς για υψηλές αμοιβές στους Διαμεσολαβητές επισημαίνοντας ότι στις ειδικές διαδικασίες για μικροδιαφορές, η διαμεσολάβηση κοστίζει μόλις 50 ευρώ και για τις λοιπές 170 ευρώ.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts