Μοσχάρι κρασάτο με μαυροδάφνη

Μια συνταγή όνειρο, ένα χειμωνιάτικο κάλεσμα θα σας προτείνουμε σήμερα. Η συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, σε κάθε περίσταση και αν έχετε και καλεσμένους σίγουρα θα τους κάνει να σας επισκεφτούν και πάλι.

Υλικά
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα ή μπούτι (χτένι ή κιλότο)
250 γραμ. μαυροδάφνη
250 γραμ. κόκκινο κρασί
1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι με σύκο
2 φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες (στα 4-6 κομμάτια)
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
20 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
10 βερίκοκα αποξηραμένα
10 σύκα Κύμης αποξηραμένα
2 κ.σ κορν φλάουρ
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ, το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και το βάζουμε σε γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, την κρέμα βαλσαμικού, τη μαυροδάφνη, το κρασί και λίγους κόκκους πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Βγάζουμε το μοσχάρι από την μαρινάδα. Ταμπονάρουμε – σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας (κρατάμε στην άκρη την μαρινάδα). Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε. Θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια από το μοσχάρι, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Όταν θωρακίζονται με αυτό το τρόπο κάνουν κρούστα γύρω-γύρω. Κάθε κομμάτι κρέατος που θωρακίζεται το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού τελειώσουμε, προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά, περιχύνουμε το φαγητό με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα να πάρει μία βράση για 5′. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και με ένα βαρύ καπάκι. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το καπάκι και ρίχνουμε στο φαγητό τα καστανά, τα δαμάσκηνα και τα σύκα. Ψήνουμε για επιπλέον 20 λεπτά.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts