Αιματοκύλησαν πάλι την Καμπούλ, 11 νεκροί

Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους και σε 15 αυτών που τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ, στην τρίτη μεγάλη επίθεση που γίνεται στην αφγανική πρωτεύουσα μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες.
Πέντε οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε θέση του στρατού κοντά σε μια από τις κύριες στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας, προτού οι δράστες τεθούν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της τάξης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. «Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν, δύο (ένοπλοι) σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις μας κι ένας συνελήφθη ζωντανός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Νταουλάτ Ουαζίρι. Οι αφγανικές δυνάμεις «κατέσχεσαν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, δύο (τουφέκια εφόδου) Καλάσνικοφ κι ένα γιλέκο με εκρηκτικά», πρόσθεσε ο ίδιος. Η σημερινή επίθεση άρχισε γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), με εκτοξεύσεις ρουκετών και την πυροδότηση των εκρηκτικών που είχε ζωστεί ένας καμικάζι, ενώ ακολούθησαν πυρά αυτόματων όπλων και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες εναντίον ενός τάγματος στην είσοδο της ακαδημίας. Στόχος των τζιχαντιστών ήταν να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ουαζίρι. Η στρατιωτική ακαδημία είχε στοχοθετηθεί και πάλι τον περσινό Οκτώβριο, όταν δεκαπέντε νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του μικρού λεωφορείου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί καθώς αναχωρούσαν από το στρατόπεδό αφού τους είχαν δοθεί άδειες. Την ευθύνη για την σημερινή επίθεση που έγινε εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας «Στρατάρχης Φαχίμ» στα δυτικά προάστια της Καμπούλ ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ, οργάνου προπαγάνδας των τζιχαντιστών, το οποίο έκανε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Η επίθεση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση με ένα ασθενοφόρο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της Καμπούλ το Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, και μόλις περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην αφγανική πρωτεύουσα την 20ή Ιανουαρίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Την ευθύνη και για τις δύο αυτές επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ για την άλλη που έγινε επίσης πρόσφατα, την περασμένη Τετάρτη, εναντίον των γραφείων της οργάνωσης αρωγής Save The Children στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους είχε αναλάβει και πάλι το Ισλαμικό Κράτος. Οι επιθέσεις αυτές αυξάνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι και τους Αμερικανούς συμμάχους του, οι οποίοι δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η νέα πιο επιθετική στρατιωτική στρατηγική που έχουν υιοθετήσει έχει συμβάλει στην εκδίωξη των μαχητών, κυρίως των Ταλιμπάν, από σημαντικά επαρχιακά κέντρα. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την συμβολή τους προς τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως και εντείνει τις αεροπορικές τους επιδρομές κατά των Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις μαχητών, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι έχουν αποδυναμωθεί και δηλώνουν ότι η πολυαίμακτη επίθεση του Σαββάτου είναι ένα μήνυμα που στέλνουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts